"Nećemo odgovoriti, na ludilo nema reakcije"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se na ekonomske mere može odgovoriti ekonomskim merama, ali da se "na ludilo ne možete reagovati nikako".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2015.

12:18

Default images
Foto: B92

Vučić je, gostujući na TV B92 povodom krize na granici Srbije i Hrvatske, rekao da Srbija ne želi da odgovara na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srpskim vozilima.

"Srbija na sumanute mere neće da odgovara. Mislili smo da je davno prošlo vreme kada se ulazilo u autobus i govorili 'Ti, ti i ti, ne možeš dalje'", rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija je morala da posle četiri dana odgovori ekonomskim merama na hrvatsku blokadu i da to "svi u svetu razumeju".

Premijer je rekao i da neće da dozvoli da se Srbija i Hrvatska smeštaju u isti koš i istakao da to ne rade ni visoki evropski zvaničnici kao što su Federika Mogerini ili Johanes Han.

"Zvaničnici EU su nedvosmisleno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani", rekao je Vučić, koji je ranije danas razgovarao sa evropskim parlamentarcima.

Vučić je rekao da nije dobar način da se razgovara "o orlovima i muvama i šaranju" i da Srbija neće u tome učestvovati. Kako je dodao, na iracionalne i sumanute mere se ne može odgovarati na racionalan način.

Rekao je i da nije bilo kontakata sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, kao i da je "bio šokiran kada je čuo za ono sa autobusom".

"Nije mi bilo teško da ga pozovem kada su krenuli sa merama, ali sada moram da vidim da li postoji smisao", rekao je Vučić.

Srpski premijer je poručio da su građani Hrvatske uvek dobrodošli u Srbiju i da neće biti zaustavljanja putničkog saobraćaja.

"Niko neće biti zaustavljen zato što ima hrvatski pasoš. Građani Srbije takođe mogu biti mirni i treba da znaju da mi ni na koji način nismo ništa izazvali", rekao je Vučić.

Vučić očekuje da će uslediti nove odlučne i jasne reakcije EU i da će problem biti rešen. Takođe, on je rekao da očekuje od EU da otvori granice.

"Šteta je ozbiljna i velika. Mi problema u prodavnicama nećemo imati, a nadam se da će sve kratko trajati. Ako potraje, biće zamena za hrvatske proizvode, biće proizvoda i iz Srbije i iz drugih zemalja", rekao je on.

Takođe, rekao je da se nada da će "uskoro kraj kampanje u Hrvatskoj" i ponovio da "Srbiji ništa nije smešno u ovoj situaciji".

"Neverovatno je to da je jedna zemlja koja nije članica EU dobila veću podršku od članice EU. To govori o tome koliko smo u pravu", rekao je Vučić.

Besmisleno je da su se svi udružili protiv Milanovića

Aleksandar Vučić odbacio je kao smešne izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj.
"Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega“, odgovorio je on novinarima.

Vučić je poručio da Srbija ne želi da koristi takav govor i da je odgovorna država i da se kao takva i ponaša.

Istovremeno je naglasio da Srbija ne može da ukine svoju državu i odustane od reakcije na ekonomsku agresiju Hrvatske.

"To bi značilo kao da kažemo - Uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi", naglasio je premijer.

Očekujemo reakciju EU

Vučić istakao je danas da je Srbija napadnuta, da su mere koje je sprovela samo odgovor, a da od Evropske unije očekuje da naloži svojoj članici da poštuje važeće sporazume.

Vučić je naglasio da građani Hrvatske mogu slobodno da dođu u Srbiju i da su im vrata širom otvorena.

"Jedva čekamo da se otvore vrata i za kamione, za to je potreban samo mali napor, da se poštuju sporazumi koje imamo sa EU", rekao je premijer novinarima posle obilaska "Ikarbus-a".

On je dodao da za Srbiju, za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanović "izbeglice nisu krompir i paradajz" i da ih država ne šalje nigde.

"Nećemo nikome dozvoliti da nam odvlači pažnju od prosperiteta Srbije. Mi želimo samo da nas ostave na miru i poštuju ugovore, a ljude nećemo da tretiramo kao krompire", naglasio je Vučić.

"Pet meseci idu na mađarsku granicu i nijednom me mađarski premijer Viktor Orban nije pozvao da pita zašto idu na hrvatsku granicu. Samo pet dana su išli u Hrvatsku, i to zato što je Mađarska upotrebila suzavac i završila zid", dodao je Vučić.

On je negirao tvrdnje hrvatskih zvaničnika da u Srbiji vlada haos, da nema reda i mira, da je bačen suzavac, koji je, podsetio je, bio bacan u Hrvatskoj tri puta u tri dana.

Prema njegovim rečima, neko je prekršio SSP, sproveo ekonomsku agresiju na Srbiju, koja je molila četiri dana da se nešto uradi, a nisu ništa učinili.

"Doneli smo naše ekonomske mere, jer moramo da štitimo našu državu", kazao je Vučić dodavši da je bio šokiran kada je čuo za nove mere hrvatske vlade.

Premijer je podvukao da "Srbija u tom ludilu neće da učestvuje", a da je on uvek spreman da razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Vučić je ukazao i na to da "apsolutno nema sujetu i da nema problem ko će koga da pozove".

Takođe je objasnio da ne očekuje da bilo ko bude medijator.

"Kontramere Srbije ostaće na snazi, a da bi se povukle moramo da održimo sednicu vlade", objasnio je premijer.

Dalje mere Srbija, kako je istakao, neće preduzimati, sem pravnih mera kojima će zaštititi svoje građane pred nadležnim sudskim instancama za štetu koju su pretrpeli.

Istovremeno je poručio da, što se Srbije tiče, ovo nije prekid ekonomskih odnosa sa Hrvatskom.

Vučić je dodao da "kod njega nema više te pameti šta može još da se uradi da se reši stanje" i da je Srbija učinila sve što je mogla.

"Mi da ukidamo mere koje su odgovor na agresiju - nećemo, jer bi to značilo da ne poštujemo svoju državu. To bi značilo da kažemo - Uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

267 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: