Cipras objavio sastav vlade, Cakalotosu finansije

Premijer Grčke Aleksis Cipras objavio je sastav nove koalicione vlade i ponovo na mesto ministra finansija postavio Euklida Cakalotosa.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2015.

00:16

Default images
Foto: Beta, AP

Cakalotos će se, kako navodi Rojters, suočiti s teškim izazovom da sprovede nepopularne ekonomske reforme za koje se založio Cipras, a što je bio uslov da Grčka dobije treći paket pomoći medjunarodnih kreditora u pet godina.

Podsećamo, Cakalotos je prethodno impresionirao kolege iz evrozone svojim konstruktivnim pristupom u pregovorima o paketu pomoći posle ostavke Janisa Varufakisa.

On se dvoumio da li da ponovo prihvati mesto ministra finansija, saopštio je ranije danas grčki radio.

Iako nije naveo razlog svog dvoumljenja, Cakalotos, marksistički ekonomista rodjen u Holandiji i školovan u Velikoj Britaniji, član je frakcije "53" stranke Siriza, čiji su neki pripadnici nedavno izrazili zabrinutost da se stranka odvaja od izvornih levičarskih vrednosti, kako bi ostala na vlasti, preneo je Rojters.

U Grčkoj su u nedelju održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je Siriza osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 od ukupno 300 poslaničkih mesta.

Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Pročitajte još: Koji su glavni izazovi pred Ciprasom za B92 govorio je urednik dnevnog lista "Katimerini" Džordž Georgakopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: