Šta Srbija mora po Sporazumu o readmisiji

Najave iz EK da će evropske zemlje vraćati izbeglice u Srbiju izazvala je oštre reakcije zvaničnika, a razjašnjenja se očekuju u petak od Johanesa Hana.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2015.

10:42

Default images
Foto: Beta, AP

Evropski komesar dolazi u posetu Beogradu, nekoliko dana nakon najave EK i oštrih reakcija iz vrha države koji su naveli da je EU pokazala slabosti u rešavanju krize.

Premijer i šef diplomatije su najavili reakciju Srbije ako ne bude konkretnih rešenja. Ipak, prostor je sužen zbog onoga što piše u Sporazumu o readmisiji između Srbije i EZ.

Srbija je u septembru 2007. godine preuzela obavezu da na zahtev država članica prihvati i državljanje trećih zemalja ili lica bez državljanstva, koji su na teritoriju te članice EU ušli direktno iz Srbije, u slučaju da su zadovoljena dva uslova.

Srbija je obavezna da bez posebnih formalnosti prihvati ta lica ukoliko ona poseduju, ili su u vreme ulaska posedovala vizu ili dozvolu boravka izdatu od strane Srbije, a potrebno je i da su "na nezakonit načini i direktno ušla na teritoriju države članice, nakon što su boravila, ili bila u tranzitu kroz teritoriju Srbije".

Srbija nije obavezna da prihvati lica ako su bila u aviotranzitu ili ako im je država članica u koju su ušli izdala vizu ili dozvolu boravka, pre ili nakon ulaska na njenu teritoriju.

Međutim, i tu postoje izuzeci - ako lice poseduje vizu ili boravišnu dozvolu Srbije koja ima duži rok važenja, ako je u članici dozvola izdata na osnovu lažnih ili dokumenata ili na osnovu lažne izjave i ako lice ne poštuje neki od uslova u vezi sa vizom.

Sporazum je u sklopu uspostavljanja bezviznog režima za državljane Srbije zajedno sa Sporazumom o viznim olakšicama potpisan u septembru 2007. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2008. godine. Nakon toga je Srbija potpisala više pojedinačnih protokola o readmisiji sa državama članicama EU, a među njima je i Mađarska.

Ceo sporazum se nalazi na ovom linku. Iste sporazume potpisali su tada i Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Podsetimo, Evropska komisija je saopštila da prema sporazumu o readmisiji sve zemlje EU mogu vraćati imigrante iz trećih zemalja, koji ne dobiju azil u EU.

Premijer Aleksandar Vučić je nakon toga rekao da je EU pokazala slabosti u rešavanju migrantske krize i naveo da Srbija očekuje sveobuhvatno rešenje migrantske krize.

"Oni koji su ukinuli Šengen i Dablin sada bi sav teret izbegličke krize da prebace na Srbiju", rekao je premijer Aleksandar Vučić povodom saopštenja iz Evropske komisije.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je upitao i "da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU", dodavši da je hza Srbiju neprihvatljivo da izbeglice budu vraćene u našu zemlju.

""Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga", rekao je Dačić.

Nešto ranije, ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin ranije je izjavio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: