Ombudsman predlaže smene Gašića i direktora VBA

Zaštitnik građana Saša Janković predložio je smene ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora Vojnobezbednosne agencije Petra Cvetkovića.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 21.09.2015.

16:22

Default images
Foto: Tanjug

Kako je navedeno, on je to učinio zbog njihove odgovornosti za nezakonit i nepravilan rad organa i nesaradnju sa ombudsmanom u vezi sa incidentima tokom Parade ponosa 2014.

Zaštitnik građana je zakonom ovlašćen da javno preporuči razrešenje funkcionera koji je odgovoran za povredu prava građana.

Kako je navedeno u preporuci za razrešenje, svi državni organi, a posebno organi sile moraju da se povinuju Ustavu i zakonu i da koriste ovlašćenja u svrhe u koje su im data, a demokratska civilna kontrola je standard bez koga vojske i službe mogu da se podvrgnu političkoj i ličnoj moći, sa ogromnim štetnim posledicama. Janković je naveo da su Gašić i Cvetković pogazili oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti. Kako dodaje ombudsman, zbog toga je njegova preporuka bila neminovna.

"Siguran sam da će organi nadležni za njihovu smenu o preporuci odlučiti u najboljem interesu građana i demokratskih vrednosti na kojima je sazdana naša država", naveo je Janković.

Janković je preporuku za razrešenje Gašića podneo premijeru Aleksandru Vučiću, koji je po Ustavu jedini ovlašćen da formalno predloži razrešenje člana Vlade, a preporuku za razrešenje Cvetkovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji postavlja i razrešava direktore vojnih službi bezbednosti.

Javna preporuka i detaljno obrazloženje su dostupni na sajtu zaštitnika građana.

Janković je na Tviteru naveo da je ovo drugi put da sa funkcije zaštitnika građana koristi to ovlašćenje, a da je prethodno to učinio pre šest godina.

Janković je 2009. godine Vladi Srbije predložio razrešenje Nebojše Ćirića sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu finansija.

Janković je u više navrata upozoravao na rad Ministarstva odbrane i VBA u slučaju istrage incidenta na Paradi ponosa 2014. godine, u kom su učestvovali pripadnici Žandarmerije, pripadnici jedinice "Kobre" i braća premijera i gradonačelnika Andrej Vučić i Predrag Mali.

Taj slučaj će dobiti i sudski epilog, a osmorica pripadnika Žandarmerije se terete za napad na pripadnike Kobri, Vučića i Malog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: