"Milanović bolje da brine da ne bude 'orao pao'"

Ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske poručili su Milanoviću da, umesto upućivanja oštrih reči susedima, brine o svom sistemu prihvatanja migranata.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2015.

17:42

Default images

Kako su Dačić i Sijatro naveli, taj sistem je posle svega jednog dana doživeo kolaps.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da iz Hrvatske dolaze nekorektne reči, te da je Milanović Srbiju nazvao muvom, čime je uvredio našu zemlju.

"Odgovorio bih mu citatom iz filma 'Balkanski špijun' - 'Orao pao'. Bolje da Hrvatska vodi računa da im se to ne desi, a ne da deli lekcije", poručio je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da je iznenađen time da Hrvatska nije spremna za migrantsku krizu, budući da je celu godinu posmatrala događanja u komšiluku.

On je najavio da će srpske vlasti pokušati sa hrvatskim da rade na uspostavljanju normalne dinamike na auto-putu i graničnim prelazima.

Šef mađarske diplomatije kazao je da je premijer Hrvatske oštro napadoa Mađarsku, jer je poredio ono što se danas dešava u Mađarskoj sa najmračnijim istorijskim događajima u 20.veku, što je neprihvatljivo.

"On (Milanović) je napao Mađarsku jer se navodno nismo na pravi način odnosili prema migrantima, a i pored navodnih priprema u Hrvatskoj, juče se urušio sistem za prihvat migranata. Bilo bi bolje da je hrvatski prmeijer iskoristio vreme, koje je utrošio za napad na Mađarsku, da njegova zemlja izdrži još dva dana talas migranata", kritikovao je on.

Sijarto je kazao da je hrvatska vlada trenutno zauzeta time da prevozi migrante prema mađarskoj granici umesto da im obezbedi smeštaj i sve što je neophodno.

"Koja je to evropska solidarnost?", upitao je Sijarto dodajući da se Hrvatska ne pridržava pravila i da mase nagovara na krivično delo, jer je ilegalni prelazak granice krivično delo.

S tim u vezi je konstatovao da će Hrvatska, koja želi da postane deo šengenske zone, morati još vrlo dugo da se priprema za tako nešto.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ranije u toku dana da izbeglička kriza ne ugrožava Hrvatsku sigurnosno, ali da stvara problem, kao i da "Hrvatska ima srce, ali mora podsetiti susede i EU da ima i mozak".

Na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje srpskog ministra Aleksandra Vulina da Hrvatska ne zatvara granicu i međunarodne puteve, jer će Srbija u tom slučaju zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima, Milanović je kratko odgovorio: "Nikako. Orao ne lovi muve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: