Vulin: Ko od migranata uđe u Mađarsku, nema nazad

Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju, izjavio je ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.09.2015.

21:55

Default images
Foto: Tanjug

Vulinje dodao da oni migranti koji pređu u Mađarsku, ali ne budu vraćeni u Srbiju neće biti prihvaćeni.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

"Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju", rekao je Vulin Tanjugu.

Upitan šta će biti sa tim izbeglicama, Vulin je rekao da to više neće biti odgovornost Srbije.

"To više nije naša odgovornost, oni su na teritoriji Mađarske i očekujemo od mađarske države da se prema njima ponaša kako dolikuje", rekao je Vulin.

U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Novine koje nove mere podrazumevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahteva za azil.

Srbija neće primiti izbeglice koje Mađarska bude vraćala, makar morala da postavi vojsku na granicu, kaže državni sekretar u Ministarstva rada Nenad Ivanišević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: