Ko je sve glasao na izborima u Medveđi?

Birački spiskovi u Medveđi nisu ažurirani još od sredine devedesetih godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2015.

20:41

Default images
Foto: Tanjug

Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Medveđi živi 3.000 manje stanovnika nego što ima birača.

U poslednjih 15 godina iz Medveđe su se najviše iseljavali Albanci, koji svoj odlazak nigde nisu i zvanično registrovali.

Srbi telefonom, Albanci kamionom. Moglo bi se reći da su tako izgledali izbori u Medveđi.
Posle informacija da Albanci sa Kosova organizovano autobusima i kamionima dolaze da glasaju, usledili su telefonski pozivi srpskim glasačima da se pojave na biralištima.

U CeSID-u kažu da nije bilo neregularnosti, a dovoz i zvanje birača vide kao normalnu stvar.

Problem ne vide ni u tome što su glasali Albanci koji u Medveđi ne žive duže od 15 godina, jer nisu menjali mesto prebivališta.

"Mi generalno imamo skoro identičan broj birača koliko imamo po popisu stanovnika, govorimo o dve različite stvari, jedno je realno stanje na terenu, drugo je pravno. Svi ljudi koji su na biračkom spisku u bilo kojoj opštini, oni se tu nalaze u pravnom statusu. Dakle da su građani ove države jer imaju tu prebivalište. Shodno tome svi oni koji su ikada rođeni na teritoriji te opštine se vode tu u biračkom spisku", kaže Đorđe Vuković iz CsSID-a

Sa ovim se slaže i analitičar Idro Seferi, koji kaže da većina Albanaca iz Medveđe sada živi u Kosovu Polju.

On smatra da je dobro da se Medveđa uopšte spominje u Srbiji, jer su toj opštini potrebna ozbiljna ulaganja.

"Niko uglavnom ne zna gde je Medveđa i to uglavnom povezuju sa Preševom i Bujanovcem, što uopšte nije ni geografski povezano, a s druge strane, Albanci i Srbi su uvek glasali i bili u koaliciji zajedno. I tu je ta priča, nije to nacionalna priča i ne treba to politizovati zato što je Medveđa možda jedino mesto gde žive Albanci i Srbi i da ima taj svoj dugotrajni mir", navodi Sefer.

Važnost prevremenih opštinskih izbora u Medveđi dodatno je povećala odluka grupa odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da osnuju zajednicu opština sa albanskom većinom.
Kako su objasnili cilj je bio da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi sa Zajednicom srpskih opština na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: