"Izbor Korbina - pretnja za nacionalnu bezbednost"

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je izbor veterana, socijaliste Džeremija Korbina za lidera Laburista pretnja po nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Nedelja, 13.09.2015.

18:11

Default images
Foto: Beta/AP

On je naveo da je taj izbor učinio glavnu opozicionu stranku u Velikoj Britaniji pretnjom po nacionalnu bezbednost, dok levica u Britaniji i Evropi pozdravlja njegovu pobedu.

"Laburistička partija je sada pretnja za našu nacionalnu bezbednost, našu ekonomsku bezbednost i bezbednost vaših porodica", napisao je Kameron na svom Tviter nalogu, u prvom reagovanju na izbor Korbina.

Kancelarija premijera u Dauning stritu izdala je u subotu saopštenje od jedne rečenice o pobedi Korbina.

"Premijer je razgovarao sa Džeremijem Korbinom telefonom, da mu čestita na izboru za novog lidera opozicije", navedeno je u saopštenju.

Kameron će se sa Korbinom suočiti u sredu, na zasedanju Donjeg doma parlamenta, gde će lider opozicije imati pravo da uputi šest pitanja premijeru, preneo je AFP.

Pobeda Korbina, levičara koga po politici mera štednje upoređuju sa grčkom Sirizom i španskim Podemosom, mogla bi da izazove podele među poslanicima laburista, ali i da ojača njegovu podršku u biračkom telu, razočaranom laburistima, od kako se ta stranka približila centru pod vođstvom Tonija Blera devedesetih i uvela Britaniju u rat u Iraku 2003, ocenjuju danas analitičari.

"Laburisti nisu mrtvi, Blerizam jeste. Džeremi Korbin ga je končano ubio", piše prokonzervativni "Sandej telegraf".

Desničarski "Mornig star" navodi da je Korbin postigao bolji rezultat od Blera koji je sa 57 odsto podrške došao na čelo stranke 1997.

Istaknuti članovi laburista, uključujući bivšeg lidera Eda Milibanda pozvali su na jedinstvo partije nakon što je pobedu Korbina pozdravila Siriza u Grčkoj i Podemos u Španiji.

Siriza je izbor Korbina nazvala "porukom nade", ocenjujući da je reč o ključnom koraku koji će značajno ojačati evropski front protiv mera štednje.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas napisao je na Tviteru da je Korbinov trijumf "korak napred ka promeni u Evropi za dobrobit naroda".

Veteran levice Korbin dobio je podršku 59,5 odsto članova i pristalica laburista, ali ima mnogo manje podrške među poslanicima Laburističke partije, od kojih je nekoliko izjavljivalo da ta stranka ne može da pobedi na narednim izborima 2020. ukoliko se okrene ulevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: