Ukoro novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti?

Ministarstvo pravde navodi da intenzivno radi na novom predlogu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i da bi predlog uskoro trebalo da bude završen.

Izvor: B92

Nedelja, 13.09.2015.

20:26

Default images
Foto: Tanjug

Kako se po ovom pitanju godinama ništa ne radi, zakon će biti donet po hitnom postupku.

Model zakona još pre skoro godinu dana dao je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Zaštita podataka o ličnosti je jedna od važnih tema od uslova regovaračkih poglavlja 23 i 24. Donošenje novog zakona je i preporuka evrope.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić uverava da radna grupa intenzivno radi na novom predlogu. Poverenik za zaštitu informacija o ličnosti Rodoljub Šabić ministarstvu je još pre 11 meseci dostavio model, koji treba da otkloni manjkavosti aktuelne regulative.

“Mi u celim oblastima nemamo kompletnim oblastima nemamo zakone, ja sam upozoravao na robustan video nadzor koji se obavlja bez zakona, osim odredbi o ovlašćenjima policije u kontroli saobraćaja, isto je sa biometrijom, isto je sa bezbednosnim proverama, naravno, u zemlji u kojoj je izričita ustavna odredba da se obrada podataka uređuje zakonom, a ne podzakonskoim propisima, a situaciju u kojoj nije ni podzakonskim propsima a kamoli zakonom to indukuje gomilu problema“, naveo je Šabić.

Pre izjašnjavanja u Skupštini Srbije predlog zakona proći će i raspravu u odboru za ljudska i manjinska prava.

Predsednik odbora Meho Omerović ocenjuje da je model poverenika vrlo dobar, i da brzina usvajanja zakona, čak i po hitnom postupku, sada zavisi od Vlade.

“Ja mislim da ćemo od 1. oktobra na redovnom zasedanju imati jedan takav predlog i da ćemo kraj 2015 i početak izvesni početak pregovora sa EU dočekati sa uzakonom koji je bitan pre svega zbog građana“, rekao je Omerović.

I Omerović i Šabić ocenjuju da ovakve zakone nije dobro niti neophodno donositi po hitnom postupku, ali da će biti dobro da Srbija i na taj način dobije dobar zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: