Savetnik Vatikana dovodi u pitanje papine raforme

Savetnik visokog suda Vatikana upozorio je da reforma koju je papa Franja pokrenuo za liberalizaciju procesa poništenje braka postavlja ozbiljna pravna pitanja.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2015.

21:34

Default images
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, on navodi da bi ta reforma mogla da dovede i do "krize savesti" i kod srećno venčanih katolika.

Edvard Peters, konsultant pri Apostolici signaturi, rekao je da se najproblematičniji deo reforme tiče ubrzanog procesa poništenja brakova, kojim rukovode biskupi i koji je dosad otežavao i komplikovao proceduru poništenja.

Peters je na blogu naveo da bi razlozi navedeni u novom propisu Katoličke crkve mogli dovesti do toga i da se srećno venčani parovi pitaju da li je njihov brak invalidan - ako je, na primer, žena imala abortus ili supružnik krio da ime dete iz ranijih veza.

On je postavio pitanje kako biskupi bez znanja kanonskog prava mogu presuđivati u slučaju zahteva poništenja braka.

Poglavar Rimokatoličke crkve juče je radikalno reformisao procedure za poništenje braka dopuštenjem brzog donešenja odluka i uklanjanjem automatske žalbe kako bi ubrzao i pojednostavio proces.

Katolici su se dugo žalili na predugu proceduru koja može trajati godinama i koštati hiljade dolara za pravne i sudske troškove. Bez poništenja prethodnog braka, ponovo oženjeni katolici se smatraju preljubnicima koji žive u grehu i ne mogu dobiti pričešće.

Najveća reforma se tiče ubrzane procedure, kojom rukovode biskupi i koja se može iskoristiti kada oba supružnika traže poništenje ili se oboje ne protive. Takođe se može iskoristiti i kada zbog drugih dokaza nije potrebna temeljnija istraga. Taj proces se može završiti za 45 dana.

Druga reforma se tiče uklanjanja automatske žalbe kada je doneta prvobitna odluka. Žalbe su i dalje moguće, ali nisu automatske, kako to već više godina funkcioniše u SAD.

Reforma omogućuje i da lokalni biskupi na mestima gde nema panela s trojicom sudija da sam presudi ili da prepusti slučaj jednom svešteniku s dvojicom pomoćnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: