ID objavila "zapovesti" za hrišćane

Džihadisti Islamske države navodno su objavili jedanaest "zapovesti” u sklopu ugovora koji garantuje sigurnost hrišćanima u sirijskom gradu Al-Karjatein.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.09.2015.

12:47

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

ID je hrišćanima iz ovog grada, koji je u ruke estremista pao pre mesec dana, dala ultimatum da biraju između prelaska u islamsku veru, potpisivanja ugovora i plaćanja takse za nemuslimansko stanovništvo ili napuštanja grada, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenosi Raša tudej.

"Ugovor o sigurnosti", koji je sastavio lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, sadrži 11 "zapovest"i kojih se svi hrišćani koji su odlučili da ostanu u gradu moraju pridržavati.

Među "zapovestima" je navedeno da se zabranjuje osnivanje crkava, zabranjeno je muslimanima pokazivati hrišćanske simbole, zabranjeno je podrivanje Islamske države, kao i posedovanje oružja i trgovina vinom i svinjetinom.

Džihadisti ID su 3. septembra objavili seriju fotografija koje prikazuju desetine hrišćana koji su odlučili da plate porez i potpišu ugovor. Islamska država je hrišćanima oduzela lična dokumenta, a većina njih sada čeka isprave kako bi mogli da napuste grad.

Islamska država je potpisnicima ugovora obećala da će im štititi imanja, a oni koji ostanu neće biti preobraćeni u islam ako to ne žele, ali ukoliko neko prekrši odredbe ugovora smatraće se izdajnikom i tako će biti i tretiran.

Prema podacima BBC-ja u Al-Karjateinu živi oko 40.000 stanovnika među kojima ima dosta hrišćana. Grad je od strateške važnosti za ekstremiste ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: