Odgovor izbeglica Orbanu - novi marš ka Austriji

Grupa od 200 izbeglica krenula je pešice, nešto oko 17.30 sa budimpeštanske železničke stanice Keleti ka Austriji.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

17:57

Default images
foto: Beta/AP

Oni se od stanice Keleti, u grupi po dvoje-troje, kreću pešačkom zonom, a prati ih policija.

Izbeglice su se na ponovno marširanje do Austrije nakon izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je jučerašnji organizovani prevoz “incident koji se neće ponoviti”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije očekuje dolazak do 10.000 izbeglica, koji će usled aktuelnog talasa doći iz Mađarske u Austriju.
foto: Beta/AP
Prema proceni austrijske policije, u jutarnjim satima je na granični prelaz Nikelsdorf pristiglo između 2.500 i 3.000 izbeglica, koje su mađarske vlasti prebacile autobusima, nakon što su pešice pokušali da se od Budimpešte domognu Austrije.

Mađarska vlada najavila je da će obezbediti oko stotinu autobusa za prevoz izbeglica iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi ih prevezli do austrijske granice.
foto: Beta/AP
Oko 4.000 izbeglica već je pristiglo u Austriju, saopštilo je austrijsko ministrarstvo.

Austrijska policija se žali na mađarske kolege da ne dobija informacije, a vlasti ističu da je prioritet trenutno medicinska i humanitarna pomoć za izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: