Izbeglice ponovo krenuli peške ka Austriji

Nekoliko stotina izbeglica napustilo je danas budimpeštansku železničku stanicu "Keleti" (Istočna) i planira da pešači do Beča, javio je Rojters.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.09.2015.

13:03

Default images
Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, mađarska agencija MTI izveštava da je oko 250 izbeglica jutros napustilo prihvatni centar Bičke, 30 kilometara zapadno od Budimpešte i krenulo u pravcu Austrije.

Oni hodaju zaustavnom trakom na ivici autoputa M1 a deset policijskih vozila je stiglo kako bi ih pratili.

U grupi su muškarci, žene i deca, navodi MTI, pozivajući se na državnu TV M1.

Saobraćaj se odvija normalno, a migranti kažu da žele da idu u Nemačku a da je njihova privremena destinacija Beč.

Prethodno je MTI javila da je blizu 200 izbeglica napustilo prihvatni centar u mestu Vamošsabadi, nedaleko od Đera, kako bi peške prešli 50 kilometara do Heđešhaloma na mađarsko-austrijskoj granici, kao i da je iz centra u Debrecenu nekoliko stotina migranata krenulo vozom ka Budimpešti.

Ranije je austrijski kancelar Verner Fajman saopštio da su se zbog trenutne vanredne situacije Austrija i Nemačka saglasile da migrantima dozvole da uđu u njihove zemlje, a državni sekretar za unutrašnje poslova Mađarske Karolj Kontrat da je približno 4.500 "nelegalnih migranata" iz Budimpešte i sa drugih mesta protekle noći prevezeno do austrijske granice.

Mađarska vlada najavila je angažovanje oko stotinu autobusa za njihov prevoz iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi migrante vozio od budimpeštanske železničke stanice "Keleti" do austrijske granice.

Prema njegovim rečima, to je bila jednokratna odluka kako bi se izbegla vanredna situacija i deblokirao autoput Budimpešta-Beč za putnički i međunarodni železnički saobraćaj.

MTI prenosi izveštaj TV M1 da je stotine migranata napustilo prihvatni centar u Debrecenu vozom u pravcu Budimpešte.

Ti ljudi sa prtljagom napuštaju centar od ranih jutarnjih sati, navodi dopisnik te TV.

Državni sekretar za saobraćaj Andraš Giro-Sas rekao je da situacija na Keletiju omogućava da se železnički prevoz u pravcu zapada obnovi, a portparol Mađarske železnice MAV Virag Ločei da je jutros u devet sati normalizovan međunarodni železnički saobraćaj.

MTI javlja i da se na autoputu Budimpešta-Beč kod graničnog prelaza Heđešhalom formirala kolona od 11 kilometara, a da se vozila vraćaju i preusmeravaju ka prelazima "Šopron" sa austrijskom i "Rajka" sa slovačkom granicom.

Mađarska agencija dodaje da su austrijske vlasti rano jutros zatvorile za saobraćaj trake u pravcu Beča kako bi osigurale bezbedno kretanje migranata koji prelaze granicu peške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: