"EU zatvara vrata, migranti će ući kroz prozor"

Migrantska kriza može da bude rešena ako se zaustave sukobi u Aziji i u Africi, rekao je zamenik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

12:21

Default images
Foto: Beta/AP

On je dodao da “zatvaranje vrata“ neće rešiti problem, prenosi "Sputnjik".

“Ako problemu pristupite samo sa bezbednosne tačke, hajde da bude više patroliranja, da zaustavljamo brodove, proglasimo rat krijumčarima ljudi, to zvuči dobro. Ali, to nije efikasno. To neće pomoći u izazovu sa kojim se suočavamo“, naveo je on.

Kako je on izjavio. Evropa je dosad neefiksna u zaustavljanju konflikta na Bliskom istoku i na severu Afrike, ne može da spreči širenje nasilja na tim teritorijama, a u isto vreme “pada na testu zaštite ljudskih prava“.

“Ne možete se nadati da ćete problem rešiti zatvaranjem vrata. Ti očajni ljudi će ići kroz prozor ako su vrata zatvorena“, rekao je Šimonović.

On je naveo da je potrebno pronaći uzrok koji je naterao migrante u Evropu.

“Migranti i izbeglice sada menjaju rutu. Ranije je to bio Mediteran, sada su to Turska, Grčka, Makedonija, Srbija, Mađarska. EU mora da pronađe efikasne načine da zaustavi konflikte i da poboljša stanje sa zaštitom ljudskih prava“, ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: