Finski premijer daje svoju kuću za azilanate

Finski premijer Juha Sipila ponudio je tražiocima azila smeštaj u njegovoj kući u Kempeli, na severu zemlje koju njegova porodica sada ne koristi.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.09.2015.

11:46

Default images
Foto: Beta/AP (arhiva)

On je pozvao sve stanovnike Finske da otvore njihove kuće za izbeglice.

"Nadam se da će ovo prerasti u neki narodni pokret, da će ljudi dobrovoljno doprinositi smeštaju tražioca azila", rekao je on, prenosi finska TV "Ile" (Yle).

U ovom trenutku, centri za prihvat izbeglica su prepuni, navodi ta TV.

Sipila danas posećuje grad Oulu, koji pokušava da reši problem smeštaja velikog broja tražioca azila.

Sipila je rekao da sa zabrinutošću prati debatu u Evropskoj uniji o stanju sa izbeglicama.

Prema njegovim rečima, radi se o manjku solidarnosti, koji u ovoj situaciji čudi.

Pozivajući crkve i dobrotvorne organizacije da pomognu sa smeštajem, Sipila želi na svom primeru želi da pokaže da je potrebno preuzeti odgovornost i da je Finska multikulturalna zemlja.

"Apelujem na sve da ne budu ravnodušni", kazao je finski premijer.

Rojters prenosi da je Sipila rekao da plan EU o preraspodeli 120.000 tražilaca azila koji su stigli u Grčku, Italiju i Mađarsku treba da bude dobrovoljan, a da se nada da će Finska pokazati primer u tom pogledu.

Sipila je prekjuče rekao da EU treba da učini više napora za rešenje problema izbeglica, koje treba da sadrži različite forme aktivnosti a ne samo "večito pitanje koliko novca ima na raspolaganju".

Njemu su se, kako je rekao, otvorile oči posle posete Libanu, gde se trenutno nalazi nekoliko miliona izbeglih od rata, uglavnom Sirijaca.

Ranije je saopšteno da Finska planira da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za tražioce azila, a ministar finansija Aleksandar Stub rekao je da će ona iznositi "par miliona evra, prvenstveno za finansiranje procesa razmatranja zahteva za dobijanje izbegličkog statusa", preneo je TASS.

Prema prognozi finske policije, u Finsku bi ove godine moglo da dođe do 15.000 ljudi, tražeći utočište, što je znatno više nego ranijih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: