U Austriju jutros stiglo 3.000 izbeglica (FOTO)

Između 2.500 i 3.000 izbeglica stiglo je u poslednjih nekoliko sati u Austriju iz Mađarske, saopštila je danas austrijska policija.

Izvor: Beta

Subota, 05.09.2015.

09:06

Default images
Foto: Beta/AP

"Na granici sam sa Mađarskom. Priliv ljudi se nastavlja", rekao je Hans Peter Doskozil, načelnik policije u Burgenlandu.

On je rekao da se danas, između 17 i očekuje dolazak autobusa koji će dalje prevoziti izbeglice do drugih mesta u Austriji ili možda do Nemačke.

Doskocil rekao je da je dvorana "Nova Rok" u Nikerlsdorfu, u koju su jutros preusmeravane izbeglice, prepunjena sa 400 do 500 ljudi, te da je drugih 400 do 500 preveženo u Parndorf.

Voz sa oko 400 osoba krenuo je jutros za Beč, a drugi vozovi treba da krenu tokom dana.

"Nalazim se na graničnom prelazu sa Madjarskom i vidim kako talas izbeglica ne prestaje", rekao je Doskocil agenciji APA.

On je precizirao da se očekuje dalazak 17 ili 18 dupleks autobusa koji će biti korišćeni za prebacivanje izbeglica do Beča, a možda i u pravcu Nemačke.

Izbeglice su, kako je dodao, mirne, ali nastaje gužva prilikom dolaska autobusa i ulaska u voz.

Situacija je, prema njegovim rečima, povremeno haotična jer ne postoji spremnost saradnje madjarske policije.

Austrijska policija je zbog toga bila primorana pre tri sata da privremeno zatvoriti autoput A-4.

Prvi autobus sa izbeglicama pristigao je u Austriju rano jutros oko 03.00 sati, ali i dalje pristižu novi autobusi iz Madjarske.
Foto: Beta/AP
Direktor policije pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil kritikovao je danas mađarske vlasti jer ne dozvoljavaju dalju vožnju autobusima iz Mađarske do pograničnog mesta Nikelsdorf.

"Kako se odvija situacija i zbog trenutno haotičnog stanja, može se računati na sve i svašta", kazao je Doskocil agenciji APA.

Tokom noći, nakon što je bio poznat očekivani broj izbeglica, austrijska policija pokušala je da razgovara sa mađarskim vlastima.

"Bili smo na mađarskoj strani u Hegješhalomu, gde smo pokušali da autobuse preusmerimo ciljano tamo gde na izbeglice čekaju naši vozovi, gde smo uspostavili prihvatne centre i gde stoje naši autobusi za dalji prevoz. To je odbijeno od mađarskih kolega", kazao je Doskocil.

On je dodao da je tokom noći bilo situacija kada preko centra za policijsku saradnju nisu dobijane nikakve informacije.

"Tada nam je obećano da možemo obaviti razgovor sa kolegama na mađarskoj strani, ali je on bio bez rezultata. Oštro su odbili da dolazeće autobuse možemo da preusmeravamo u Austriju", rekao je Doskocil.
Foto: Beta/AP
Austrijski kancelar Verner Fajman je posle jučerašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel saopštio da će dve zemlje dozvoliti da migranti pređu granicu zbog situacije u Mađarskoj.

On je takođe rekao da očekuje od Budimpešte da poštuje kvote EU za prihvat podnosilaca zahteva za azil, iako su taj predlog i Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka već odbacile.

Više stotina izbeglica u Mađarskoj krenulo je juče ka zapadu pešice pošto su probile policijski kordon u mestu Bičke, gde su zadržani protiv svoje volje.

Izbeglice su krenule pešice ka Austriji iz Budimpešte, a mađarske vlasti su kasno sinoć uputile autobuse kojima su izbeglice zatim prevezene do austrijsko-mađarske granice. Granicu su prešli pešice.

Za izbeglice koje ne budu želele da ostanu u Austriji, vlasti u toj zemlji će omogućiti da nastave put ka Nemačkoj. Železnica će tokom dana organizovati više vozova za prevoz azilanata.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: