Čekaju se rezultati da li je vrtić "otrovan"

U vrtiću Dragan Laković na Novom Beogradu tokom vikedna biće postavljena dva aparata za merenje štetnih materija u vazduhu.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

16:30

Default images
Foto: B92

Rezultati ispitivanja znaće se tek sredinom sledeće nedelje.

Vrtić je, za sada zatvoren, a deca premeštena u druge vrtiće na teritoriji Novog Beograda.

Tek sredinom sledeće nedelje roditelji mališana koji pohađaju vrtić Dragan Laković, saznaće šta je uzrok povećane koncetracije fenola u urinu njihove dece.

Roditelji strahuju da je u pitanju oplatol, kancerogena materija, zbog koje je raseljeno više od 200 porodica iz naselja Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu.

Gradski zavod za javno zdravlje, pomoću mernih uređaja pratiće stanje tokom vikenda.

"Jedan od uredjaja postavljen je u glavnom holu, a drugi u jednoj od ucionica u kojoj borave deca.
Uređaji će beležiti potencijalne zagađujuće čestice u vazduhu do polovine sledeće sedmice, kada će se i znati prvi preliminarni rezultati."

Postavlja se pitanje da li neko uopšte ispituje bezbednost vrtića i hemijski fizički uticaj koji može da ugrozi zdravlje dece pre uručenja dozvole za rad?

"Ispituju i to taj tim radi, u tom trenutku u primopredaji vrtica toga nije bilo. Nikakve naznake nije bilo, ja sam za to saznao u petak i odmah sam dao nalog da se isprazni vrtić jer jednostavno, rekao sam nekoliko puta, da ne želim da reskiram kada su deca u pitanju. Sada se rade analize, radi Institut za javno zdravlje i radi Institut Vinča. U utroak, sredu najkasnije, imaćemo rezultate tog ispitivanja, pa da vidimo da li se radi o nekim materijama koje su u betonu, koje su u laminatu, koje su u igračkama koje su u namestaju... Ne znamo odakle dolazi taj miris. Ispitaćemo, pa ćemo videti sta ćemo i kako ćemo", kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Institut za nuklearne nauke "Vinča" uzeo je uzorke iz betona, ali iz ovog instituta neće se oglašavati sve do završetka analiza i prvih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: