Marš izbeglica naterao Mađare da popuste

Mađarska vlada je saopštila da će obezbediti autobuse kojima bi se na stotine izbeglica prevezle do granice sa Austrijom.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

22:05

Default images
foto: Beta/AP

Saopštenje, za koje agencija AP navodi da je iznenađujuće, usledilo je nakon što je ranije danas grupa od oko 1.200 izbeglica sa železničke stanice Keleti u Budimpešti krenula pešice put Austrije.

Šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar rekao je u parlamentu da će autobusi biti upućeni, jer "ne sme da se ugrozi bezbednost mađarskog saobraćaja", dodajući da će se to dogoditi u narednih nekoliko sati, prenele su agencije.

"To ne znači da će oni automatski moći da napuste zemlju. Čekamo odgovor austrijske vlade", naveo je Lazar.

Lazar je dodao da je Mađarska tražila od Austrije da razjasni svoj stav prema izbeglicama, ali da još nije dobila odgovor.

"Migrantska kriza potresa Mađarsku", naglasio je Lazar i za krizu optužio nemačke "kontradiktorne poruke" i nesposobnost Evropske unije.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Parlament Mađarske je usvojio amandmane kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji tako da će prelazak i oštećenje pogranične ograde biti krivično delo, a ilegalan prelazak granice će nositi maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, navodi Rojters.

Pored toga, amandmani predviđaju da će duž mađarske granice sa Srbijom biti uspostavljene tranzitne zone, a krijumčarenje ljudi će nositi veće kazne nego dosad, precizira MTI.

Izbeglice će ubuduće moći da podnesu zahteve za azil na samim graničnim prelazima, a proces razmatranja tih zahteva će biti ubrzan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: