Tadžikistan: U napadu 17 mrtvih

Naoružani napadači predvođeni nezadovoljnim zamenikom ministra odbrane Tadžikistana izveli su napad u prestonici Dušanbeu, saopštile su lokalne vlast.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

20:10

Default images

U napadu je poginulo najmanje osam policajaca i devet napadača.

Za razliku od susednog Avganistana, u bivšoj sovjetskoj republici Tadžikistanu su ovakva krvoprolića izuzetno retka, pa će ovaj incident verovatno uzdrmati vladu, prenela je agencija AP.

Zasad nije poznat uzrok napada, ali se iz saopštenja vlade u Dušanbeu saznaje da su napadači bili aktivno uključeni u sukobe tokom građanskog rata devedesetih godina prošlog veka, učestvujući na strani oružanih snaga opozicije.

Ambasada SAD u Dušanbeu je saopštila da je značaj današnjeg napada zasad nepoznat, "ali on može da rezultuje drugim činovima nasilja". Ambasada je zatvorena, a osoblju je savetovano da ne šalju decu u škole.

General Abduhalim Nazarzoda, zamenik ministra odbrane koji se smatra organizatorom današnjeg sukoba, došao je do tog položaja u vladi zahvaljujući mirovnom sporazumu kojim je okončan građanski rat.

Poslednjih godina su intenzivirani napori vlasti da neutrališu opoziciju, a Nazarzoda i njegovi navodni saučesnici su povezivani sa umerenom Strankom islamskog preporoda, koji je tadžikistansko Ministarstvo pravde zabranilo dekretom prošlog meseca. Ta stranka je negirala bilo kakvu povezanost sa današnjim napadom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: