Izbeglice probile blokadu, idu ka Beču / FOTO

Grupa od oko 500 izbeglica, koji se pešice kreću auto-putem u Mađarskoj prema granici sa Austrijom, probili su policijsku barikadu i nastavili da hodaju.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

16:17

Default images
Foto: Beta/AP

Više od 1.000 izbeglica krenulo je danas peške sa železničke stanice Keleti u Budimpešti prema austrijskoj granici, javio je izveštač agencije AFP sa mesta zbivanja.

Velika grupa izbeglica, među kojima ima ljudi u invalidskim kolicima i sa štakama, kao i roditelja koji nose decu na ramenima, spremna je da prepešači 175 kilometara do granice sa Austrijom.

Neki od njih nose slike nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je nedavno najavila da će zvanični Berlin ublažiti ograničenja Sirijcima za dobijanje azila.

"Veoma smo srećni što se nešto konačno dešava. Sledeća stanica je Austrija. Deca su veoma umorna, Mađarska je prema nama bila veoma loša i mi moramo negde da idemo", rekao je 23-godišnji Osama iz Sirije.
Foto: Beta/AP
Izbeglice koje su krenule peške ka Austriji deo su grupe od 2.000 ljudi, koliko se procenjuje da se danima nalazilo oko stanice Keleti, nakon što su ih mađarske vlasti sprečile da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku zbog toga što nisu imali vize za Evropsku uniju.

Policija je posmatrala izbeglice kako se kreću kroz Budimpeštu, ali nije intervenisala. Kolona je izazvala saobraćajne gužve u centru mađarske prestonice, javlja izveštač AFP.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnela zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti. Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbeglice iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
Foto: Tanjug/AP
.
.
Foto: Tanjug/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: