Novi Zeland: Ne sviđa im se predlog zastave

Grupa Novozelanđana pokrenula je kampanju putem društvenih mreža s namerom da sabotiraju izbor nove zastave na referendumu, prenosi britanski ’’Gardijan’’.

Izvor: B92

Petak, 04.09.2015.

15:00

Default images
Foto: Beta/AP

Vlada Novog Zelanda pokrenula je inicijativu za promenu zastave sredinom ove godine.

Vlada Novog Zelanda pokrenula je inicijativu za promenu zastave sredinom ove godine. Kao razlog za ovu preomenu, navodi se sličnost zastave Novog Zelanda sa zastavom Australije.

Komisija za izbor zastave je u utorak odabrala četiri predloga koji su ušli u uži izbor od više od 10.000 predloga koji su pristigli.

Međutim, četiri predloga koja su došla u uži izbor, nisu se svidela Novozelanđanima, te su oni pokrenuli kampanju kako bi naveli vladu Novog Zelanda da uvrsti njihov predlog kao jednu od alternativa na referendumu.

Njima se ne sviđa to što su među četiri predloga, našla tri veoma slična sa grančicom srebne paprati (silver fern) i dva predloga sa južnim krstom.

Oni vide predlog ’’Crveni vrh’’ kao najbolju alternativu, jer dizajn ove zastave sadrži motive Maorske kulture, kao i motive koji podsećaju na dosadašnju zastavu.

Referendum na kome će se birati između četiri predloga održaće se u novembru, dok će se u martu na drugom referendumu, pobednički predlog direktno sukobiti sa trenutnom zastavom Novog Zelanda.

Širom društvenih mreža postoji i inicijativa tradicionalista, koji hoće da sačuvaju stari izgled zastave.

Njihov plan je da izađu na prvi krug referenduma i precrtaju lisiće i bojkotuju izbore. . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: