Horgoš bio delom zatvoren zbog bekstva izbeglica

Oko 300 migranata pobeglo je iz mađarskog izbegličkog centra na granici sa Srbijom zbog čega je delimično zatvoren granični prelaz Reske - Horgoš.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.09.2015.

14:23

Default images
Foto: B92/Arhiva

Na graničnom prelazu Horgoš, na ulasku u Mađarsku saobraćaj je bio privremeno obustavljen od 12.30 do 12.50 sati, navodi se u saopštenju MUP SRbije.

Do toga je došlo jer je "u blizini Graničnog prela Horgoš-Reske, "sa mađarske strane, u 12.30 došlo do probijanja zaštitne ograde od većeg broja ilegalnih migranata". MUP je naveo da je u 12.50 saobraćaj normalizovan.

"Prema proceni oko 300 ilegalnih migranata prešlo je ogradu centra za prihvat migranata u Reskeu u 11.30, u dva talasa, i otrčali su prema autoputu M5", navela je mađarska policija u saopštenju i dodala da su "preduzete mere za njihovo privođenje".

Policija je navela da je delimično zatvorila granični prelaz Reske-Horgoš sa Srbijom, odnosno zatvoren je za vozila koja ulaze u Mađarsku, "da bi se izbegli nesrećni slučajevi".

Policija je navela da je određen alternativni put.

U prihvatnom centru u Reskeu nalazi se oko 1.500 migranata, od kojih je većina privedena po prelasku srpsko-mađaske granice, jedne od glavnih tranzitnih ruta u centralnoj Evropi.

Migranti se tu zadržavaju dok se ne registruju i onda se upućuju u druge centre.

U Mađarskoj vlada napeta situacija zbog izbeglica, gde sve veći broj njih pokušava da pobegne od policije da ih ne bi registrovali u toj zemlji, čime se dovode u pitanje njihove šanse da dobiju azil u Nemačkoj, navodi agencija Frans pres.

Hiljade migranata čeka vozove za zapadnu Evropu na železničkoj stanici u Budimpešti, a njih oko 500 odbija da izađe iz voza blokiranog 40 kilometara od mađarske prestonice, odakle policija želi da ih odvede u obližnji prihvatni centar, prenose novinari agencije Frans pres i mađarski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: