Budimpešta: Izbeglice krenule peške u Beč

Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču, javio je fotoreporter Rojtersa.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.09.2015.

10:35

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evbropi.

Istovremeno, izbeglice na želzničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Balaž, koji je šef Odeljenja za kontrolu granice nacionalne policije, rekao je na konferenciji za štampu da je pokrenuta istraga o videu koji kruži na internetu.

Na videu je prikazana upotreba suzavca protiv dece tokom noći u blizini mađarsko-srpske granice.

U Mađarskoj je do sada registrovano 162.980 ilegalnih ulazaka od kojih 162.075 na mađarsko-srpskoj granici, rekao je Balaž.
Foto: Tanjug
Policija je u protekla 24 sata uhapsila 3.000 ilegalnih izbeglica i 11 krijumčara ljudi, rekao je on.

Do sada je ove godine uhapšeno 900 krijumčara ljudi u poređenju sa 593 cele prošle godine.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas agenciji MTI da je do sada ove godine 150.611 izbeglica podnelo zahtev za azil, među kojima 50.413 sirijskih državljana.

Izbeglice su jutros, posle mirne noći, održali protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, u kome je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti.

Oni su poručili da žele da idu u Nemačku, a ne u izbeglički kamp.

Mađarske vlasti danima sprečavaju izbegliuce iz Sirije i iz drugih zemalja da otputuju u Austriju i Nemačku.

Tokom protekle noći policija je ubedila 39 uglavnom Sirijaca da uđu u autobus da ih prebacili u imigracionu kancelariju u obližnjem gradu Đuru, javio je MTI.

Te izbeglice su juče vozom krenule iz Budimpešte na zapad kada je voz zaustavljen u mestu Nađsentjanoš.
Foto: Beta/AP
Mađarski premijer Viktor Orban juče je u Briselu branio stav svoje zemlje prema migrantima i rekao da se migranti moraju registrovati u zemlji ulaska u šengensku zonu u okviru koje je slobodno kretanje, navodeći da su to propisi Unije.

On je takođe najavi ouvođenje novih oštrijih mera za regulisanje priliva migranata i mađarski parlament danas po podne treba o njima da raspravlja.

Mađarska je već sagradila ogradu na granici sa Srbijom i jedna je od glavnih tranzitnih zemalja u centralnoj Evropi za migrante, uglavnom Sirijce i Iračane koji beže od rata i žele da stignu do bogatih zemalja zapadne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: