U Preševo tokom noći stiglo 4.000 novih izbeglica

U Preševo je tokom noći i prepodneva stiglo još oko 4.000 osoba sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka.

Izvor: Tanjug

Petak, 04.09.2015.

14:11

Default images

Prihvatni centar za migrante i privremeni kamp u Miratovcu, gde trenutno ukupno boravi oko 6.000 osoba obišli su ambasador Velike Britanije Denis Kif i predsednik Koordinaciong tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković koji je najavio dodatnu pomoć.

Stanković je odao priznanje ljudima angažovanim na pružanju pomoći izbeglicama po svim osnovama dodavši da se očekuje da će ih biti još više.

"Približava se kisni a pogotovo zimski period kada će doći do teške situacije za sve ljude koji dolaze...razgovarali smo o tome kako tada treba da izgleda Prihvatni centar kao i da šatorski smeštaj u Miratovcu neće moći da zadovlji sve potrebe", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, već je dogovoreno da dobijemo četiri nove lekarske ekipe i osam medicinskih radnika čije angaožovanje će platiti amabsada Danske.

Stanković je rekao i da će biti pojačane vatroagsne ekipe sa određenim brojem cisterni a što će finansirati međunarodna zajednica.

"Dogovorili smo se i da bude povećan broj skenera kojim se vrši pregled izbeglica kao i da se privremeni kamp u Miratovačkom polju bolje uredi, pogotovo za zimu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje se i znatno veći broj onih koji će doći jer su svi " svoju mršutu kretanja usmerili ka nasoj zemlji i jedino izgleda da su ovde dobrodosli"

On je naveo i da je o tome postignuta puna saglasnost sa ambasadorom Velike Briatnije koji je, pohavlivši srpske vlasti za odnos prema izbeglicama ponovio da je to evropski problem "u kome Srbija ima veoma tešku ulogu.

Kif je rekao i da je Velika Britanije primila oko 6.000 izbeglica iz Sirije na stalni boravak i da je potrošila oko miliradu funti na pomoć dodavši da je upoznat sa činjenocom da Srbija ima mnogo problema i da njeni predstavnici i danas razgovraju sa UNHCR-om o pomoći.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj migranata i azilanata koji se nalazi u adaptiranoj Upravnoj zgradi Preduzeća za obradu duvana.

Njima je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

Zbog povećnog priliva ljudi, žena i dece aktivsti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo.

I u Mirataovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa je otvoren privremeni kamp sa šatorima u kome migranti dobijaju prvu pomoć.

U Preševu su, od 21. juna angažovani i lekari iz niške Vojne bolnice koji su takođe nagžovani na pružanju pomoći izbeglicama.

Krajnji cilj ljudi žena i dece su Evropska unija i skandinavske države do kojih stižu preko Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: