"ID očajna, gubi na terenu, ali dobija psihološki"

Borci ID-a izgledaju "očajni" jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore "u ime humanosti", navodi Paulo Seržio Pinjiro.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

23:07

Default images
Foto: Beta, AP

ID pribegava taktici "udari i beži" i samoubilačkim napadima automobilima-bombama posle teritorijalnih gubitaka koji su im Kurdi naneli uz pomoć međunarodne koalicije, navodi se u novom izveštaju UN o sirijskom građanskom ratu.

"Mislim da su očajni, jer gube teritorije. Ipak, mislim da, u ovom trenutku, oni (ID) nastavljaju sa pobedama na psihološkom planu, privlačeći mlade iz Evrope i razvijenih zemalja. Ali, u stvari, u smislu rata za teritorije, oni počinju da osećaju pritisak", naveo je šef komisije Ujedinjenih nacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji za agenciju AP.

I američki obaveštajni zvaničnici navode da je tokom leta više od 10.000 boraca ID ubijeno, ali da ID, u suštini, nije slabija nego što je bila kada je SAD pokrenio kampanju udara iz vazduha pre godinu dana.

Islamska država i dalje kontroliše ogromne delove teritorija u Sirije i Iraku, primećuje AP.

Pinjeiro je pozvao vlade da zaustave isporuke oružja zaraćenim stranama u Siriji, mada je odbio da identifikuje dobavljače, navodeći da to nije bio zadatak panela.

"Dok se u ratu bore, uglavnom Sirijci i uglavnom na sirijskoj teritoriji, rat sve više vode međunarodne i regionalne sile, pre svega u skladu sa svojim geostrateškim interesima", navodi se izveštaju.

U panelu se ukazuje da Sirijci "postepeno gube kontrolu nad tokom događaja" i izražava žaljenje što Savet bezbednosti UN nije ovlašćen da imenuje međunarodnog tužioca za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: