Budimpešta: Čekanje voza koji neće doći

Kod železničke stanice Keleti u Budimpešti nema velikih promena u odnosu na prethodne dane, jedino nema kordona policije, navodi novinar B92 sa lica mesta.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

20:17

Default images

Migranti se tu kod stanice nalaze već nekoliko dana, a neki se, oko 20 časova kada se on uključio uživo u vesti B92 već spremaju da spavaju uz zidove stanica.

Kordona policije na ulazu nema, pomeren je jutros u osam sati kada su izbeglice nagrnule u stanicu u pravom stampedu. Policije sada samo ima u grupama koje se šetaju oko stanice i kontrolišu da ne dođe do nekog incidenta.

Neke izbeglice su i dalje unutra, nadaju se da će neki voz doći, ali nema nade za to, spiker to stalno ponavlja. Ima ih i u parkovima, na parkingu, podzemnim prolazima, a sve više Mađara dolazi i deli im hranu.

U osam časova jutros se dogodila velika prevara, kordon se povukao, a stampedo je nastao ka vozu.

Oni koji su uspeli da dođu do voza nadali su se da će ići do Austrije. Međutim, policija je prvo sve koji nisu imali karte za Austriju izbacili iz voza. Nakon toga, voz je krenuo, ali samo do 50 ili 60 kilometara od grada gde se nalaze prihvatni centri.

Prihvatnih centara se izbeglice plaše jer moraju da ostave otiske prstiju. Kažu da će im to praviti problem daljem putu ka Austriji i Nemačkoj.

Takođe, priče o pooštravanju mera prate svi, pa i izbeglice koje su sve vreme na netu. Prema novom zakonu oni koji bespravno pređu granicu biće osuđeni na pet godina zatvora.

Osim toga, time se policiji i vojsci daju veća ovlašćenja, pa će oni moći snažnije da reaguju.

Zakon bi trebalo da počne da se primenjuje 15. septembra, a do tada se ne zna šta će biti sa ljudima kod stanice Keleti u Budimpešti.

Oni tamo nemaju uslove za život. Prate šta Orban govori i šta će dalje biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: