Oland i Merkelova imaju rešenje za izbeglice?

Fransoa Oland i Angela Merkel odlučili su da iznesu zajednički predlog za organizovanje prihvata izbeglica i njihovo pravedno raspoređivanje u Evropi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

19:52

Default images
Foto: Beta, AP

Oland i Merkelova su odluku o predlogu za rešenje krize bliskoistočnih izbeglica koje pokušavaju da stignu do Evrope doneli nakon dramatičnih događaja i tragedija u kojima je nekoliko hiljada ljudi od početka godine izgubilo živote, saopšteno je iz Jelisejske palate.

U saopštenju dostavljenom medijima iz Ambasade Francuske u Beogradu se navodi da Evropska unija mora da reaguje odlučno i u skladu sa svojim vrednostima.

“Ti muškarci i žene, sa svojim porodicama, beže od rata i progona. Njima je potrebna međunarodna zaštita. To im se duguje. Ženevske konvencije, koje su donesene nakon rata, obavezuju sve zemlje. Evropa mora da zaštiti one kojima ona predstavlja poslednju nadu”, navodi se u saopštenju.

Ima i drugih koji pokušavaju da poboljšaju svoje materijalno stanje i za to koriste neregularne puteve. Oni moraju da budu vraćeni, na dostojanstven način.

Zbog toga su francuski predsednik i nemačka kancelarka odlučili da iznesu zajednički predlog za organizovanje prihvata izbeglica i njihovo pravedno raspoređivanje u Evropi, za približavanje standarda kako bi se ojačao evropski sistem azila, osiguralo vraćanje neregulanih migranata u njihove zemlje porekla i uputila podrška i ostvarila neophodna saradnja sa zemljama porekla i zemljama tranzita, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Mediji u regionu tako prenose tekst britanskog “Deji mejla”, koji navodi da je došao u posed plana Olanda i Merkelove.

Kako navode, migranti koji se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj bili bi prevezeni u druge države EU prema kriterijumu ukupnog broja stanovnika i ekonomskog prosperiteta.

Najviše izbeglica, njih 35.000, bilo bi poslato u Nemačku.

U Francusku bi išlo 26.000, Španiju 16.000, dok je Velika Britanija, koja bi prema tim kriterijumima trebalo da primi oko 17.000 izbeglica, odlučila da ne učestvuje u zajedničkom planu.

Poljska bi primila oko 10.000 izbeglica, Holandija oko 8.000, Portugal oko 7.200, Rumunija 6.900, Češka oko 5.500, Švedska oko 5.400, Belgija oko 5.300, Austrija oko 4.800, a Hrvatska 3.200.

Prema prethodnim planovima, Hrvatska je trebalo da zbrine tek nešto više dod 700 izbeglica.

Osim toga, prema dokumentima koji su navodno procurili iz EU, u Mađarskoj se nalazi 54.000 izbeglica, 39.600 u Italiji, i 66.400 u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: