EK za B92: Ne razmišljamo o ukidanju Šengena

Iz Evropske komisije za B92, povodom izjave šefa slovačke diplomatije "da se Šengen raspao", poručuju da ne razmišljaju o ukidanju zone Šengena zbog izbeglica.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

20:22

Default images

Podsećamo, izjava šefa slovačke diplomatije da treba preispitati postojanje Šengenskog sporazuma uzdrmala je članice Unije.

“Činjenica je - Šengen se raspao. Izbeglice apsolutno slobodno prolaze preko teritorija zemalja koje su odgovorne za zaštitu šengenskog sistema. U normalnim okolnostima teško je doći do šengenske vize, ali sada desetine hiljada ljudi dolaze ovde bez ikakvih provera. Dakle, imamo li Šengen ili nemamo?”, naveo je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

Da li su tom njegovom izjavom uzdrmani temelji jednog od ključnih stubova EU - slobode kretanja? Iz Evropske komisije za B92 poručuju da ni ne razmišljaju o ukidanju zone Šengena.

“Evropska komisija nije dobila nikakvo obaveštenje o privremenom uvođenju granica među državama članicama Unije. Uopšteno govoreći, izazovi koji se odnose na ilegalne migracije nisu razlog za ponovno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama. Ponovno uvođenje granične kontrole nije odgovarajuća mera za borbu protiv ilegalne migracije ka EU”, ističe se u saopštenju Evropske komisije.

Iako u Briselu zvanično tvrde da ne razmišljaju o ukidanju Šengenskog sporazuma, takva mogućnost je ipak realna, smatra spoljnopoliticki komentator Bosko Jakšić.

On navodi da je činjenica da Evropa nema rešenje za izbegličku krizu.

“Plašim se da deluje realno zato što je to u ovom trenutku najlakše oružje i pošto nema dugoročnijih rešenja. Na taj način će pokušati da sebi kupi vreme i nadje konkretnije rešenje”, ističe Boško Jakšić.

Podsetimo, Šengenski sporazum potpisan je 1985. U njemu se navodi da se državljani zemalja u Evropskoj uniji mogu slobodno kretati po drugim članicama bez pasoša ili lične karte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: