Da li će Mađarska vraćati izbeglice u Srbiju?

U jeku izbegličke krize mađarski parlamentarac najavio je da će ta zamlja uspostaviti tranzitne zone za migrante u pravcu Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

11:07

Default images
Foto: Beta/AP

Predsednik Zakonodavnog odbora mađarskog parlamenta Gergelj Guljaš kaže da će tranzitne zone koje će Mađarska uspostaviti za migrante na svojoj južnoj granici biti otvorene u pravcu Srbije.

Ovaj poslanik vladajuće strane Fides je u intervjuu koji je objavio mađarski list "Nepsabadšag" potvrdio da će te zone biti "hermetički" zatvorene u pravcu Mađarske, prenela je agencija MTI. Međutim, nije precizirano šta bi to konketno značilo.

Goljuš je rekao i da će mađarske vlasti odobriti azil migrantima koji stižu iz Srbije samo ako se dokaže da slična procedura za azilante u Srbiji nije ispunila kriterijume međunarodnog prava ili vladavine prava.

On je naveo da je Srbija sigurna treća zemlja.

Guljaš je, takodje, rekao da bi mađarski parlament mogao da usvoji većinu zakonskih amandmana u cilju zaustavljanja priliva migranata ove nedelje, čime bi se "na nulu" mogao smanjiti broj ilegalnih prelazaka granice do sredine meseca, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, zakonske izmene duž ograde na južnoj granici sa Srbijom mogle bi da reše pitanje masovne migracije, navode agencije.

Glavna železnička stanica u Budimpešti jutros je otvorila vrata za stotine migranata posle dvodnevne blokade, međutim, vozovi ne idu do gradova zapadne Evrope.

U međuvremenu ponovo dolaze oštre izjave mađarskih zvaničnika.

Tako je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da priliv izbeglica u Evropu preti da podrije njene hrišćanske korene.

Pojačana kontrola auto-puta

Mađarska policija pojačala je kontrolu saobraćaja na auto-putu M5 kod granice sa Srbijom, a tokom prethodnog dana uhapšeno je 26 ljudi koji su u svojim automobilima prevozili 184 ilegalna migranta.

Policijska kapetanija Županije Čongrad saopštila je da je kontrolom vozila, od 22 časa sinoć do sedam sati jutros, otkriveno 25 državljana Mađarske i jedan državljanin Srbije koji su svojim vozilima prevozili 184 ilegalna migranta, među kojima je bilo najviše državljana Sirije.

Njihovi automobili su zaplenjeni, a policija je nastavila kontrolu na benzinskim stanicama auto-puta M5 kod granice sa Srbijom.

Na teritoriji ove pogranične Županije tokom jučerašnjeg dana registrovano je 1.747 ilegalnih migranata, među kojima i 389 dece, među kojima je bilo najviše izbeglica iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji Mađarske juče je privedena 2.061 osoba zbog ilegalnih prelazaka granice.

Za razliku od Mađarske, iz Austrije stiže poruka da će svim migrantima biti omogućeno nesmetano kretanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: