"Vreme da Beograd i Priština direktno razgovaraju"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da misli da je došlo vreme da predstavnici Beograda i Prištine direktno razgovaraju.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

15:04

Default images

Đurić je, na konferenciji Izgradnja srpsko-albanskih odnosa koja je održana u južnom delu Mitrovice, istakao da će u narednom periodu Vlada Srbije preduzeti sve što može da u potpunosti liberalizuje protok roba, ljudi i kapitala na ovom području.

“Mislim da je došlo vreme da i institucije u Prištini urade isto, mislim da je došlo vreme da u direktnom dijalogu sednemo i razgovaramo, kako ćemo to da postignemo ne svađajući se svakog dana i ne proizvodeći svakodnevno politički cirkus koji nikoga nije pomirio”, rekao je Đurić.

On je izneo mišljenje da je došlo vreme da se okrene novi list u srpsko-albanskim odnosima poručivši predstavnicima Prištine da u Beogradu imaju partnera za tako nešto.

Đurić je poručio građanima na Kosovu i Metohiji da treba da iskoriste šansu koja se nalazi pred njima kako bi imali sigurnu i mirnu budućnost.

U tom pravcu Đurić je izrazio spremnost da se razmotri osnivanje zajedničkih kompanija, zajednička ulaganja i zajedničke inicijative za privredni razvoj.

“Ono što su prethodnih nedelja radili premijeri Rama i Vučić treba da nastavimo da radimo na svim nivoima kada je reč o Srbima i Albancima i na svim teriotorijama gde živimo”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Samo tako ćemo obezbediti sigurnu i bogatu budućnost za Srbe i Albance na ovom području, dodao je Đurić i naglasio da ne treba i da nema mesta svađama.

“Ni Srbi ni Albanci niće biti uspešni ako ne bude pomirenja. Mislim da je došlo vreme da nismo infantilni, mislim da je došlo vreme da razgovaramo direktno, da razgovaramo ne tako što ćemo stalno ponavljati - vi da ste Republika - mi da ste Pokrajina, jer se oko toga nikada nećemo složiti”, rekao je on.

Moramo da se razumemo da postoje stvari oko kojih se nećemo razumeti i složiti, baš kao što moramo razumeti stvari i interese oko kojih moramo da postignemo politički dogovor, jer bez toga nema budućnosti ni za Srbe ni za Albance, naglasio je Đurić.

“Mislim da je došlo vreme da oprostimo jedni drugima, da direktno razgovaramo, da smo dovoljno zreli i odgovorni da možemo, svako od nas, da sačuva svoju istinu i svoj identitet svoju kulturu sve mehanizme nacionalnog samoodlučivanja, a da to učinimo jedni u prisustvu drugih. Nisu valjda Srbi i Albanci dva najgora naroda u Evropi”, rekao je Đurić.

Konferencija na kojoj je Đurić govorio organizovana je u južnom delu Kosovske Mitrovice u prostorijama TV “Mitrovica”, a uz podršku holandske ambasade na Kosovu.

Na konferenciji je učestvovalo sedam Srba i isto toliko Albanaca i stranih ambasadora na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: