OEBS: Na Kosovu tenzije i nasilje

U Izveštaju OEBS-a o stanju na Kosovu i Metohiji konstatovane su tenzije i nasilje, a pomenuto je i suđenje Oliveru Ivanoviću.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

10:57

Default images
Foto: Beta/AP

U vezi sa suđenjem navedeno je da su Srbi zbog toga organizovali proteste.

Za tenzije je, kako se navodi, odgovorana odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, zatim nasilni protesti veterana te paravojne formacije, ali i sahranjivanje u uniformama OVK ubijenih Albanaca u majskim sukobima u Kumanovu, u Makedoniji.

U Izveštaju su, kako je prenela prištinska Koha ditore, evidentirani i sukobi i fizički obračuni Srba i Albanaca.

Dokument, koji nosi datum 3. septembar 2015, navodi se da su tenzije proizvod ponovnog izjašnjavanja parlamenta o ustavnim amandmanima i formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Napominje se da su te odluke donete u drugom pokušaju, uz snažno protivljenje opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za Budućnost Kosova, kao i Inicijative za Kosovo, što je uticalo na dizanje tenzija.

Navodi se i da je opozicija predlagala da se usvoji rezolucija o "genocidu Srbije na Kosovu tokom konflikta 1999.", što parlament nije usvojio.

U izveštaju OEBS-a se navodi i da pitanje formiranja Specijalnog suda nije završeno, odnosno jer opozicija zahteva ustavnu interpelaciju.

Što se tiče pitanja bezbednosti, tu je stanje malo bolje u poređenju sa prethodnim periodom, navodi se u izveštaju, prenosi Koha i dodaje da se u tom kontekstu pominje hapšenje osoba koje učestvuju ili regrutuju dobrovoljce za ratišta na Bliskom Istoku.

Kada je reč o vladavini prava, u izveštaju se pominje slučaj suđenja "Dreničkoj grupi" i kazne izrečene Sami Ljustaku i Sulejmanu Selimiju, ali i komentar koji je o tome dao zamenik premijera Hašim Tači, što je ocenjeno kao mešanje države u pravosudna pitanja.

"Komentarišući odluku suda zamenik premijera Tači je rekao da je ona nepravedna i da ima tendenciju da minira pravednu borbu OVK", navodi se u tom dokumentu.

Konstatovano je, kako se navodi, i vanredno povećanje migranata s Kosova ka zemljama EU koji se dogodio 2014. i početkom 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: