Češka: Sirijcima otvoren put ka zapadu

Češka danas počinje da pušta izbeglice iz Sirije koje su zatražile azil u Mađarskoj, a nastavile dalje put ka Zapadu i bile privedene u Češkoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

13:53

Default images
Foto: Beta/AP

One su posle privođenja bile smeštene u izbegličke centre zatvorenog tipa, saopštila je Policija za strance.

"Sve ćemo informisati da mogu da zatraže azil u Češkoj. Ukoliko ne iskoriste tu mogućnost, dobiće dokument koji im nalaže da napuste Češku u roku od sedam dana. Ali zavisi samo od njih kuda će krenuti", rekla je portparol Policije za strance Kateržina Rendlova.

Istu meru je Češka u sredu počela da sprovodi prema izbeglicama iz Sirije koji na razne načine, vozovima, ilegalno kombijima, autobusima ili automobilima tek stižu u Češku.

Oko 230 izbeglica iz Sirije koji su do sada čekali u tri češka logora za izbeglice da ih u roku od 42 dana eventualno preuzme Mađarska, pošto su u njoj zatražili azil, policija će sprovesti na železničke stanice kako bi se izbegli eventualni konflikti sa lokalnim stanovništvom.

Ankete u Češkoj potvrđuju izrazito netolerantan odnos većine Čeha prema izbeglicama, posebno muslimanima.

Rendlova nije mogla da proceni kada će se isprazniti izbeglički centri, pošto se mera ne odnosi na izbeglice ili imigrante iz ostalih zemalja, a takođe ni na izbeglice iz Sirije koje nisu u Mađarskoj zatražile azil.

"To je efikasan korak da počne borba protiv mafije krijumčara ljudi. Zato što neprestano govorimo o tome da bi bilo dobro da ti ljudi dolaze legalno. Ova mera nije idealna, ali je jedno od mogućih rešenja. Najefikasnije bi bilo kada bi na osnovu dogovora u šengenskom prostoru Mađarska dobila novac da registruje sve izbeglice, a zatim da im omogućimo da slobodno odu tamo kuda će ionako stići", kazao je češkom radiju Jan Šrot iz praške kancelarije Međunarodne organizacije za migracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: