Vučić na naslovnim stranama 522 puta

Najveći broj tekstova na naslovnim stranama štampe u periodu april-jun 2015. imao je premijer Srbije Aleksandar, pokazao je najnoviji Kvartalni medijametar.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

13:54

Default images

To je dvostruko više od prvog sledećeg aktera, predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Kvartalni Medijametar izlazi četiri puta godišnje, a u pitanju je projekat Instituta za javnu politiku, Medijskog arhiva Ebart i stručnjaka koji prate tu oblast.

Premijer Srbije je tako na naslovnim stranama štampe u tom periodu bio 522 puta, za razliku od Nikolića, koji je na naslovnicama bio 239 puta.

Najviše tekstova o Vučiću bilo je u listovima "Danas" (121) i "Politika" (112), a najmanje u listu "Informer" (44) i "Alo!" (53).

Medijska analitičarka Danica Laban ukazala je da je o Nikoliću napisano 36 negativnih tekstova, a o Vučiću 12.

Najviše pozitivnih tekstova o Vučiću bilo je u "Informeru", a najviše negativnih u "Danasu", dok je o Nikoliću najviše pozitivnih tekstova napisala "Politika", a negativnih "Alo!" i "Blic", pokazalo je istraživanje, koje je obavljeno na uzorku od 1.673 teksta sa naslovnica dnevnih novina.

Od ministara u Vladi Srbije i u ovom kvartalu najviše negativnih tekstova je napisano o ministru odbrane Bratislavu Gašiću, dodala je Laban, navodeći da su akteri opozicije 455 puta pominjani i to lider radikala Vojislav Šešelj najviše, a za njim i lider DS Bojan Pajtić, lider SDS Boris Tadić i potpredsednik demokrata Borislav Stefanović.

Laban je dodala i da su u tom periodu napisana 203 teksta o individualnim akterima SPC, što pokazuje neuobičajeno veliko prisustvo te institucije na naslovnim stranama.

Istraživanje je pokazalo da su štampani mediji na naslovnim stranama u tom periodu objavili 53 teksta o EU naspram 65 o pitanjima crkve i vere, pri čemu je 28,3 odsto tekstova o EU imalo negativnu konotaciju.

Istraživanje je pokazalo, na primer, da štampa "neguje" imidž premijera kao autoritarnog političara, koji ne poštuje demokratski princip podele vlasti i koji je sklon političkim i medijskim manipulacijama.

Negativno je, kako je rekao analitičar Dejan Vuk Stanković, pisano prema opoziciji, koja je u tekstovima imala imidž nedostatka moralnog kredibiliteta, izostanka političke snage, deficita novih lidera, nepostojanja inovativnih političkih ideja.

Stanković je rekao da se može konstatovati da u Srbji postoji, bar na elementarnom nivou, sloboda izražavanja i mišljenja.

"Pitanje uticaja tih stavova je otvoreno, ali u Srbiji ne postoji jednoumlje i jednoglasje", rekao je Stanković, navodeći da ta sloboda vodi ka velikoj polarizaciji.

Kada su u pitanju nedeljnici, Stanković je naveo da su oni dominantno kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti, koja se osporava u svim segmentima, a ta kritička konotacija je strogo personalizovana, budući da je upućena pre svega premijeru Vučiću.

"I imidž opozicije je negativan, ali je on manje potenciran", rekao je Stanković, koji je primetio da su "Vreme" i "NIN" proevropski orjentisani, ali radikalno kritični prema vlasti, dok "Pečat" ima nesumnjivu distancu prema EU, ali daje podršku nekim potezima aktuelne vlasti.

Stanković je ukazao i na snažnu polarizaciju kada je u pitanju slučaj zaštitnika građana Saše Jankovića, a istraživanje je pokazalo da nijedan list nije bio neutralan po tom pitanju i da je većina imala vrednosni kontekst - od 100 odsto negativnih u "Informeru" do 100 odsto pozitivnih u "Blicu".

Velimir Ćurgus Kazimir iz Medijskog arhiva Ebart naveo je da domaće novine imaju vrlo čvrstu zadatu uređivačku politiku i da ne očekuje promene osim ukoliko budu raspisani izbori.

"Odnos prema temama, izbor teme i izbor aktera je nešto što je zadato ovim novinama. Ne očekujemo promene, osim ako se raspišu izbori, kada se mediji ponašaju drugačije",rekao je on, dodajući da se istraživanje posebno bavilo izvorima, pa je primećeno veliko prisustvo neimenovanih izvora informacija.

"Teme o SPC su veoma prisutne, a reforme, odnos prema EU, modernicazija su mnogo manje zastupljene. Ima novina u kojima to ne postoji kao tema", naveo je Ćurgus.

Od regionalnih političara u štampanim medijima u Srbiji najzastupljeniji je predsednik RS Milorad Dodik sa 68 tekstova, a on je ujedno i predstavljen u najboljem svetlu, dok najveći procenat negativnih tekstova beležimo kod albanskog premijera Edija Rame 30 tekstova.

Od inostranih aktera najzastupljeniji je predsednik Rusije Vladimir Putin (66), koji je pojedinačno gotovo isto zastupljen na naslovnicama kao tri najviša zvaničnika EU u zbiru - Johanes Han (28), Federika Mogerini (24) i Žan Klod Junker (16).

Drugi broj Kvartalnog Medijametra obuhvata period april - jun 2015. i tekstove sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo! i Informer, a u diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: