Vučić za CNN: Spremni smo da podelimo teret krize

Premijer Aleksandar Vučić u uključenju za CNN je rekao da se Srbija trudi da izbeglicama pruži medicinsku i svaku drugu pomoć, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Četvrtak, 03.09.2015.

22:25

Default images
Foto: Tanjug

Mi smo zemlja koja nikoga ne krivi, već se trudimo da reagujemo, rekao je Vučić. On je rekao da, iako smo zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Srbija je spremna da podeli teret ove krize.

Vučić je naveo da je plan Srbije da pokaže odgovoran i ozbiljan pristup, empatiju i solidarnost sa izbeglicama i istakao da misli da je Srbija primer za to.

Kako je rekao, situacija postaje sve gora, posebno imajući u vidu skorašnje događaje i izjave koje su se čule iz Brisela.

Međutim, kako kaže, Srbija će dati sve od sebe za fer tretman izbeglica i nastaviće sa istim akcijama, što podrazumeva i medicinski tretman kao i prenoćište za izbeglice, pogotovo tokom zimskog perioda.

"Postoji vreme kada mora da se uradi nešto za Evropu. Kada morate da pokažete svoje evropsko lice. I ovo je pravo vreme za to. Mislim da moramo da pokažemo više solidarnosti, više tolerancije, više dobre volje i više humanijeg pristupa, koji je nedostajao u prošlosti", rekao je Aleksandar Vučić.

Istakao je da je Srbija možda jedina zemlja koja ne okrivljuje nikoga na svetu i koja traži sveobuhvatno rešenje od EU.

"Spremni smo da budemo deo tog rešenja", poručio je Vučić.

Naveo je da Srbija ima dobre odnose sa Mađarskom i da ne želi da ih kvari, ali da ne može biti zadovoljan sa barijerama na granici.

Rekao je i da je danas od izbeglica čuo da su im potrebna ćebad, ali ne za pokrivanje, već da bi njome prekrili bodljikavu žicu i tako prešli granicu sa Mađarskom. Vučić je rekao da je to nezamislivo u 21. veku.

"Protiv toga se moramo boriti i zato insistiram na tom zajedničkom rešenju u EU, i iako smo zemlja kandidat, spremni smo da preuzmemo naš deo tereta i da podelimo odgovornost", rekao je premijer Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: