Istoričar Predrag Marković potpredsednik SPS-a

Najveće iznenađenje Glavnog odbora SPS je da je za jednog od potpredsednika stranke izabran istoričar Predrag Marković, javlja reporterka B92 s mesta događaja.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

16:37

Default images
Foto: mc.rs

Predsednik socijalista Ivica Dačić novinarima je to otkrio na ulasku u salu, nakon čega je, na pitanje novinara da li je to iznenađenje koje je najavljivao, odgovorio potvrdno.

Osim toga, od starih potpredsednika svoja mesta su zadržali Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović. Njima su se pridružili Aleksandar Antić, Branko Ružić i Predrag Marković kao najveće iznenađenje.

Međutim, zamenik predsednika nije izabran i očekuje se da će ta odluka biti doneta u narednih nekoliko dana. Takođe, ostala su i dva upražnjena potpredsednička mesta, koja će biti popunjena nakon izbora u Vojvodini.

Za predsednicu izvršnog odbora izabrana je Dijana Vukomanović, Milutin Mrkonjić je dobio mesto počasnog predsednika, dok je na mesto predsednika poslaničke grupe izabran Đorđe Milićević.

Kandidat za gradonačelnika, ukoliko bude lokalnih izbora, biće Aleksandar Antić, a kandidat za mesto pokrajinskog premijera bi u tom slučaju bio Dušan Bajatović.

Šef izbornog štaba je Novica Tončev, dok su Nikola Šainović i glumac Velimir Bata Živojinović postali članovi Glavnog odbora.

Podsećamo, Nikola Šainović je nedavno pušten na slobodu nakon što je po presudi Haškog tribunala odslužio dve trećine kazne.

Deveti kongres socijalista održan je 14. decembra, kada je za lidera stranke ponovo izabran Ivica Dačić, ali nisu izabrani i zamenik predsednika, potpredsednici, Izvršni odbor, članovi Predsedništva.

Dačić je juče rekao da samo on zna ko će biti izabran u vrh SPS, navodeći da je stoga sve što se pojavilo u novinama ili neistinito ili poluistinito.

Osim toga, lider Socijalističke partije Srbije je naveo i da će SPS kao partija svakako nastaviti svoj reformski proces spremajući se za dalje političke zadatke.

"Naša politička orijentacija je jasna, mi se nalazimo u Vladi, delimo zajedničke političke ciljeve da Srbija bude moderna, uredjena, ekonomski razvijena zemlja koja ide ka EU, ali koja takodje drži do svojih nacionalnih i državnih interesa i daljih razvoja odnosa sa tradicionalnim prijateljima", istakao je šef srpske diplomatije.

Od decembarskog Kongresa u medijima se licitiralo o ostalim kadrovskim rešenjima, a kao kandidati za potpredsednike nabrajani su Aleksandar Antić, Branko Ružić, Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović, Slavica Đukic Dejanović i Dijana Vukomanović.

Od kongresa 2010. godine sa Dačićem su strankom rukovodili Žarko Obradović, kao zamenik predsednika stranke, kao i Đukić Dejanovićeva, Mrkonjić i Vukomanovićeva, kao potpredsednici, dok je predsednik Izvršnog odbora bio Branko Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: