"Empatije prema izbeglicama, ali i stanovništvu"

Kada je reč o migrantskoj krizi moramo imati empatiju prema izbeglicama, ali i prema lokalnom stanovništvu, navodi lider SVM-a Ištvan Pastor.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.09.2015.

00:24

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, Pastor je u intervjuu za „Danas“ ponovio „da on nije glasnogovornik Mađarske, niti mađarske Vlade".

Upitan zbog čega su njegovi nastupi u javnosti, po mnogim tumačenjima shvaćeni kao govor koji širi ksenofobiju, rekao da je on slobodan čovek i da nije njegov problem kako se njegove izjave tumače i doživljavaju.

"Zato što sam slobodan čovek. Kako to neko tumači i doživljava nije moj problem. Moramo imati empatiju prema izbeglicama, ali i prema lokalnom stanovništvu. Dakle, moramo pomoći ljudima koji beže iz ugroženih oblasti koliko god možemo, ali moramo voditi računa i o našem stanovništvu", ističe Pastor.

Komentarišući navode da se takvim stavovima približio ekstremnoj desnici i nacionalističkim strankama u Srbiji, odnosno da se promenio, jer je važio više za građansku i liberalniju opciju, Pastor kaže to nije nikakva promena njegovog stava, jer "to zagovara stalno".

"Nisam ni sada na istoj političkoj liniji sa srpskim desničarima i nacionalistima, odnosno Nenadom Popovićem, liderom SNP. Očito je da je EU nemoćna da se izbori sa tim problemom. To istovremeno znači, naravno, da mi moramo pomoći koliko možemo", napominje sagovornik "Danasa".

Upitan kako vidi tvrdnje da je glasnogovornik mađarske vlade, odnosno zbog čega je izjavio da "poštenim građanima" zid na mađarskoj granici neće smetati, Pastor je to još jednom negirao.

"Ja nisam glasnogovornik ni Mađarske, ni mađarske vlade. Nisam rekao da poštenim građanima zid neće smetati, već da ta fizička prepreka - zid - neće imati uticaja na ljude koji poštuju zakon", zaključio je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: