Mustafa: Asocijacija po kosovskom ustavu

Sporazum o Asocijaciji je u suštini sprovođenje Zakona o ratifikaciji prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kaže Isa Mustafa.

Izvor: Beta

Sreda, 02.09.2015.

23:36

Default images

Osim toga, Mustafa je naglasio da je taj zakon u kosovskom parlamentu donet još 2013. godine.

Mustafa je na svom nalogu na Fejsbuku napisao da Asocijacija proizilazi iz duha Sveobuhvatnog sporazuma posrednika UN-a za status Kosova, Martija Ahtisarija

Prema njegovim rečima, u Ahtisarijevom planu je jasno rečeno da opštine mogu sarađivati i utvrđivati različite načine saradnje i međusobnih veza.

"Pre poslednjeg odlaska za Brisel precizno smo pojasnili stavove Brisela i Vašingtona da Asocijacija ne može imati izvršna ovlaščenja, ne može biti treći oblik vlasti, ne može stvoriti asimetriju, koja ometa jedinstvo delovanja između centralne i lokalne vlasti. Složili smo se da Asocijacija ne može biti obična NVO, več pravni entitet koji će jačati ulogu srpskih opština u rešavanju problema njihovih građana, u stvaranju razvojne perspektive i njihove integracije u institucije Kosova", napisao je Mustafa.

On je dodao da Asocijacija nije vlasnik imovine Kosova. Ona je vlasnik pokretne i nepokretne imovine koja joj omogučava delovanje - kao što su administrativne zgrade, informatička tehnologija, sredstva transporta i drugo.

"Prihvatili smo da Asocijacija bude suvlasnik kompanija koje nude lokalne usluge. To omogučava Zakon o javnim preduzećima, koji poznaje jednu vrstu učešća postojeće Asocijacije u korporativnom upravljanju lokalnim javnim preduzećima", napisao je kosovski premijer.

On je naveo da Asocijacija ne bira komandanta policije za sever, već, u skladu sa prvim sproazumom, četiri opštine sa severa predlažu listu kandidata za komandnata sa koje ministar unutrašnjih poslova imenjuje jednog.

"Zakonski okvir formiranja Asocijacije se ograničava na kosovske zakone, tako da je delokrug Aspocijacije u pravcima delovanja, načinu organizacije kao i odnosima sa centralnoim vlašču funkcionisati u okviru onoga što dozvoljavaju kosovski zakoni i Ustav. Ne predviđa se izmena ni jednog zakona, a kamoli Ustava da bi se stvorio pravni osnov za Asocijaciju. Ona deluje prema postojećim zakonima", istakao je Mustafa.

Premijer Kosova ocenio je da će sporazum imati pozitivne efekte u integraciji srpske populacije i jačanju multietničke komponente na Kosovu. Mustafa je dodao da problematizacija Asocijacije nikako ne može da stavi u drugi plan uspehe u potpisivanju sporazuma o energetici, telefoniji i otvaranju za saobračaj mosta na Ibru.

Potpisivanje sporazuma je naišlo na oštro protivljenje opozicionih stranaka, posebno Samoopredelenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: