Češka policija više neće privoditi izbeglice

Češka policija prestaće da privodi sirijske izbeglice koji su zatražili azil u Mađarskoj, ali ne čekajući da ga dobiju, pokušavaju da otputuju u Nemačku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

19:00

Default images
Foto: Tanjug

To je objavila češka novinska agencija ČTK, citirajući saopštenje policijskog odeljenja za strance.

Prema važećim propisima u Evropskoj uniji, izbeglice treba da ostanu u prvoj članici EU do koje dođu, ali hiljade njih pokušava da dospe do bogatijih zapadnih zemalja poput Nemačke, preneo je Rojters.

Pored toga, u Češkoj su aktivisti za ljudska prava i advokati kritikovali lokalnu policiju zato što izbeglice koje otkrije u vozovima obeležava brojevima po rukama.

"Ne postoji zakon koji bi dopuštao policiji da na taj način obeležava ljude", izjavila je za agenciju AFP advokat Češke lige za ljudska prava Zuzana Kandiljota.

Ta praksa češke policije izazvala je pažnju pošto podseća na praksu u nacističkoj Nemačkoj gde su se ruke zatvorenika koncentracionih logora obeležavale brojevima.

Češki policajci su markerima ispisali brojeve na rukama 214 izbeglica, uglavnom iz Sirije, privedenima juče na graničnom prelazu na jugoistoku zemlje u vozovima koji su krenuli iz Austrije i Mađarske.

Portparol češkog Ministarstva unutrašnjih poslova Lucija Novakova je rekla da je ta mera uvedena zbog sve većeg broja dece među izbeglicama.

"Naš cilj je da sprečimo da se deca izgube", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: