Kina će predstaviti "ubicu nosača" / VIDEO

Na vojnoj paradi u Pekingu, kojom se obeležava 70 godina od kraja Drugog svetskog rata, Kinezi će predstaviti, do nedavno u tajnosti držana, oružana dostignuća.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

18:49

Default images
Screenshot

Najviše pažnje će na vojnoj paradi 3. septembra pleniti prezentacije DF-16, balističkih raketa kratkog dometa, kao i DF-21D. Procenjuje se kako je domet projektila Df-21D između 900 i 1500 kilometara i da bi mogao da se kreće i do deset puta brže od zvuka, odnosno brže od bilo čega što bi je moglo presresti.

Nazvana i Dongfeng, što u prevodu znači istočni vetar, ova raketa je, prema pisanju „Fajnenšal Tajmsa“, poznata i kao "ubica nosača", a preti i da poremeti ravnotežu snaga na zapadnom Pacifiku.

Međutim, kinesko ministarstvo odbrane nije komentarisalo projektil, samo je kratko spomenut u prošlonedeljnom izdanju lista Komunističke partije.

Kao i bilo koji interkontinentalni balistički projektil, DF-21D odlazi u orbitu, ali nakon što se vrati u atmosferu može izvesti manevar prema meti, što znači da može pogoditi brod koji se kreće. Kina navodno može proizvesti 1.200 ovakvih projektila po ceni jednog nosača aviona.

Pojedini analitičari smatraju da takvi projektili prete da nosače aviona, na kojima se temelji trenutna američka pomorska strategija, pošalju u istoriju. Baš kao što su nosači aviona to učinili velikim bojnim brodovima nakon japanskog napada na Perl Harbor 1941. godine.

Među raketama koje će u Pekingu biti predstavljene su i one za koje, Andrei Čang, urednik vojnog magazina u Hong Kongu, tvrdi da mogu da dosegnu SAD, objavio je AP.

Ovu paradu će ceo svet gledati sa velikom pažnjom, a posebno Zapad, čini se, prenosi Dnevnil.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: