Slovenija: Cenzura komentara zbog izbeglica

Više slovenačkih portala uvelo je cenzuru komentara čitalaca na vest o izbegličkoj krizi zbog velikog broja govora mržnje, javila je agencija Hina.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

00:36

Default images
Foto: Thinkstock

Neki su, kako se navodi, zaposlili dodatne administratore kako bi se sprečilo objavljivanje ekstremnih mišljenja s elementima govora mržnje.

Državno tužilaštvo je, međutim, odbilo da pokrene postupak protiv autora koji je na Tviteru napisao da Evropu od migranata "treba braniti mecima te pucati na one koji se slovenačkoj granici približe na manje od 500 metara", piše u utorak ljubljanski “Dnevnik”.

Nedavnim promenama zakona o medijima urednici internet izdanja u Sloveniji postali su odgovorni i za objavljene komentare korisnika koji su u suprotnosti s ustavnom zabranom podsticanja rasnog, verskog i sličnog neprijateljstva i poziva na nasilje i rat, ali je sudska praksa još manjkava pa se tužilaštvo nije odlučilo da podigne tužbu u poneutom slučaju.

Problem je, kako se navodi, i u tome što su najveće društvene mreže poput Tvitera u vlasništvu američkih korporacija, od kojih je teško tražiti povlačenje spornih komentara, jer je američko shvaćanje slobode govora mnogo šire od evropskog, piše list.

U nastojanju da spreče objavljivanje negativnih, stereotpinih ili uvredljivih i rasističkih komentara na svojim portalima, komentarisanje izbegličke i migrantske problematike zatvorile su dve naveće televizijske kuće i neki listovi u internet izdanjima.

Poseban su problem javne osobe koje posredno utiču na porast internetskog nasilja, ocenjuje “Dnevnik”.

List, naime, navodi slučaj bivšeg direktora slovenačke obaveštajne službe SOVA Damira Crnčeca, danas predavača na privatnom fakultetu za državne i evropske studije, koji je ovih dana u jednom svom članku naveo da su ilegalne migracije islamske populacije s Bliskog istoka i iz Afrike deo "velike strategije uništavanja judeo-hrišćanih vrednosti" i korena na kojima je zasnovana Evropa te "nešto sofisticiraniji oblik" nekadašnjeg osmanlijskog osvajanja Evrope.

S druge strane, slovenački premijer Miro Cerar ističe da je Slovenija spremna za mogući povećan dolazak izbeglica i da neće podizati zidove na granici, a ljubljanski nadbiskup i mitropolit Stanislav Zore osudio je sve oblike govora mržnje prema izbeglicama, istakavši da je to verski i društveno neprihvatljivo.

Neprihvatljivim je ocenio i mišljenja da bi dolazak u Sloveniju trebalo omogućiti samo onim izbeglicama koji su hrišćanske vere.

“Izbeglice u nevolji treba prihvatiti bez obzira na to kojoj religiji pripadaju”, naveo je Zore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: