"KiM u Unesku - kršenje prava, Povelje UN i 1244"

Ulazak Kosova u Unesko bio bi direktno kršenje međunarodnog prava, ali i Povelje UN, kao i Rezolucije 1244 koju niko nije ukidao, kaže Aleksandar Čepurin.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

23:49

Default images
Foto: Tanjug

Ruski ambasador u Srbiji je za „Sputnjik“ naglasio da je to političko pitanje i da nema potrebe stavljati tu međunarodnu organizaciju u nelagodnu poziciju.

"Lično smatram da je potezanje pitanja prijema Kosova u tu međunarodnu organizaciju narušavanje svih postojećih međunarodnih pravila, Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Rezolucije 1244“, naglasio je Čepurin.

Kako navodi, Unesko je jedna od organizacija u sistemu Ujedinjenih nacija i deluje u skladu sa ovom činjenicom.

„Vršenje pritiska i pokušaji nekih subjekata da nezakonito nameću pokretanje, razmatranje ili glasanje po pitanju Kosova nisu prihvatljivi. U sadašnjoj situaciji, kada je međunarodna konfrontacija veoma oštra, to je pogotovo kontraproduktivno“, istakao je ruski ambasador.

Čepurin smatra da Unesko ni po međunarodnom pravu ni po Povelji Ujedinjenih nacija, čija je struktura u sferi kulture, ne treba ni da raspravlja o pitanju ulaska kvazi države koja nije priznata od strane UN u tu organizaciju.

"Važno je da insistiramo na poštovanju pravila. Unesko nije ni obavezan da preuzima ovakve zahteve, ni da ih razmatra, a kamoli da glasa ili da donosi u vezi s njima nekakve odluke“, zaključio je on.

Ujedinjene nacije odbile su da proslede Unesku nedavni zahtev Prištine za ulazak u tu organizaciju, a zvanični Beograd je izneo jasan stav da je pitanje ulaska Kosova u tu međunarodnu organizaciju apsolutno neprihvatljivo, podseća „Sputnjik“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: