Vesti: Albanac otkriva grobnicu Srba

Svedočenje jednog Albanca moglo bi da pomogne u rešavanju sudbine Srba i Crnogoraca u Đakovici koji se još vode kao nestali, pišu frankfurtske "Vesti".

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

08:45

Default images

Prema saznanjima tog lista, neimenovani svedok tvrdi da je 1999. naišao na tela ubijenih i zakopao ih, a sada je star i odlučio je da progovori o lokaciji koja tek treba da se proveri.

Prema njegovim rečima, on je nekoliko tela ubijenih muškarca našao na poljani u blizini grada i njihove posmrtne ostatke zakopao na lokaciji koja je samo njemu poznata.

Svedok čiji bi iskaz mogao da bude dragocen u rešavanju ratnih zločina 90-ih godina živeo je u Đakovici.

Odlučio je da tajnu poveri svojim nekadašnjim sugrađanima Srbima, jer je jako star i želi da kaže istinu.

Predstavnici Đakovčana razgovarali su s njim i veruju u istinitost svedočenja, jer je "prepoznao jednu nestalu osobu za koju se sumnjalo da je ubijena na području Đakovice".

Svedok je voljan da sarađuje, ali insistira na anonimnosti i odbija da kontaktira sa vlastima na Kosovu jer strahuje za bezbednost svoje porodice.

"Imam informaciju o lokaciji u Đakovici, koju sam dobio od Albanca koji je sklonio tela i zakopao ih. Tela je našao nakon progona Srba iz Đakovice sredinom juna 1999, a zatekao ih je u fazi raspadanja. On nije mogao da kaže koliko je tačno tela zatekao. Autentičnost njegove priče potvrđuje činjenica da je jedno telo prepoznao. Znao je tačno o kome je reč", kaže za "Vesti" Milenko Jovanović, predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM.

Jovanović ističe da je svedok "častan čovek, i osoba koju Srbi iz Đakovice poznaju".

"Taj čovek nije učestvovao u likvidaciji, već je našao tela na livadi i odlučio da spase bar posmrtne ostatke kako bi ih porodice jednoga dana našle i preuzele. Misli da je vreme za to, jer samo on zna tajnu, a već je veoma star. Osim nama, nikome do sada nije govorio o tome, i zato očekujemo da nas kontaktiraju međunarodni faktori i Komisija za nestala lica Vlade Srbije da ostvarimo saradnju kako bi sve prošlo na najbezbedniji način za svedoka, i za porodice koje tragaju za svojim najmilijima", objasnio je Jovanović.

On ističe da nameravaju da dateljne informacije predstave prvo predsedniku Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljku Odaloviću i da njemu prepuste koordinaciju vezano za ispitivanje lokacije za koju se da se na njoj nalaze posmrtni ostaci.

"Ni mi nemamo poverenja u privremene institucije u Prištini i njima nećemo nikada reći o kojoj lokaciji je reč. Posebno, nećemo reći imena ljudi koji su nam izvor informacija, jer je reč o časnim Albancima koji su odlučili da o ovome progovore. Pozivam Unmik, Euleks, kao i Međunarodni komitet Crvenog krsta i institucije Srbije i Crne Gore da nam se obrate. Naš jedini uslov je da u tim komisijama nema Albanaca, jer želimo da zaštitimo naš izvor", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: