Budimpešta: Ispred stanice 3.000 očajnih izbeglica

Policija u Mađarskoj blokira ulaz u železničku stanicu Keleti u Budimpešti za oko 3.000 izbeglica, koje žele vozom da otputuju u druge zemlje zapadne Evrope.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.09.2015.

07:00

Default images
Foto: Beta/AP

Mnogi od njih proveli su noć ispred glavnog ulaza na železničku stanicu koji čuva policija.

Grupe građana pomažu policiji da održe red, preneo je AP, dok volonteri pokušvaju da imigrantima obezbede hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć.

Foto: Beta/AP
Mađarski helsinški komitet upozorio je ranije da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", preneo je AFP.

Gnevni migranti su tražili da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Oni su mahali voznim kartama, pljeskali i skandirali "Nemačka, Nemačka", a neki su u očajanju podizali svoju decu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane.
Foto: Beta/AP
Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.

Mađarska nacionalna policija je saopštila da njeni pripadnici obavljaju svoju dužnost u skladu sa pravilima šengenskog kodeksa.

Policajcima koji se nalaze na železničkoj stanici Keleti pomoć pružaju i grupe građana, jer je broj imigranata tokom porteklih pet dana dramatično porastao, navedeno je u saopštenju.
Foto: Beta/AP
Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku.

Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

Prema saopštenju nemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila.

Švedska je saopštila da se u utorak broj zahteva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: