Zaev: Izbori samo ako se dogovor ispuni do kraja

Lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je da dogovor o prevazilaženju krize u zemlji neće biti validan ako specijalni tužilac ne bude izabran do 15. septembra.

Izvor: Beta

Sreda, 02.09.2015.

00:28

Default images
Foto: Beta, AP

Zaev je to izjavio povodom povratka opozicionih poslanika u parlament nakon 16 meseci bojkota.

On je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da u tom slučaju SDSM neće imati kome da preda materijal o prisluškivanju koji je kompromitujući za Vladu premijera Nikole Gruevskog, zbog čega će morati da nastavi da ih objavljuje.

Osim toga, lider SDSM-a kaže da, prema dogovoru postignutom uz posredovanje međunarodne zajednice, do 20. oktobra treba da bude izabrana nova vlada, da se naprave potrebne zakonske izmene u pravosuđu, izbornom zakonodavstvu, nov birački spisak, da se izglasa ostavka premijera Nikole Gruevskog i da se izabere prelazna vlada koja će organizovati naredne vanredne parlamentarne izbore.

"Dogovor mora da se poštuje do kraja da bi bio validan, ako ne tada ćemo doneti odluku šta ćemo dalje raditi i javno ćemo je saopštiti. Ako dogovor ne bude poštovan nećemo učestvovati na još jednim kriminalnim izborima", rekao je Zaev.

Opozicioni poslanici nisu učestvovali u radu makedonskog parlamenta od parlamentarnih izbora u aprilu 2014. godine, a u poslaničke klupe su se vratili prema dogovoru koji je postignut 2. juna i protokolu koji je utvrđen 15. jula ove godine uz posredovanje evrokomesara za proširenje Johanesa Hana, kao i ambasadora EU i SAD u Skoplju Aive Orava i Džesa Bejlija.

Prema dogovoru i protokolu čiji su potpisnici makedonski premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, lider SDSM Zoran Zaev, lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti i lider Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači, prevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji treba da budu održani najkasnije do kraja aprila 2016. godine.

Premijer Nikola Gruevski rekao je danas da vraćanje opozicionih poslanika u parlament znači pre svega "da su počeli da zarađuju platu jer su 15 meseci primali platu bez da rade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: