Predsednik AKS ne želi da podnese ostavku

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je u vestima B92 tokom debate sa kolegom iz AKB da neće podneti ostavku na to mesto.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

20:46

Default images
Predsednik AKB Slobodan Šoškiæ (levo) i predsednik AKS Dragoljub Ðorðeviæ

„Svakako da njegovo mišljenje nije izolovano i da nije privatna stvar, nego ima karakter službenog mišljenja. Ipak je on član drugostepenog organa, koji radi na slučaju žalbe Nate Masarović“, rekao je na početku duela u vestima B92 predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Kako navodi, nije uopšte reč o tome da li se to što je rekao nekome dopada ili ne, već on to uopšte nije trebalo da kaže. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević je nakon toga naveo da sve ovo što se dešava nije uobičajna pojava u advokaturi i da nije džentlmenski i sportski da advokati razgovaraju preko medija.

„Smatram da se ne radi kvalifikacijama sa onom težinom o kojima govore u Advokatskoj komori Beograda. Advokati jesu poslenici slobodne misli, a ja se u tom svom mišljenju nisam izjašnjavao o dostojnosti ili nedostojnosti gospođe Masaraović“, navodi Đorđević.

Prema njegovim rečima, on je rekao da te odluke moraju imati jake argumente, kao i da pravda mora biti jednaka za sve.

„Kao advokat imam pravo da se izjasnim pre odluke drugostepenog organa, a na to sam bio povučen sukobom Nate Masarović i Aleksandra Cvejića (sekretara UO AKB). Imao sam jako gorak ukus u ustima, moje kolege su upotrebile argumente koji nisu bili profesionalni, već politički“, ističe Đorđević.

Svoju izjavu, kaže, neće povući i spreman je da snosi posledice.

„Ja interesa nemam, mandat mi ističe krajem godine i neću podneti ostavku. Šoškić i svi advokati kojima se to ne sviđa imaju instrumente opoziva i smene predsednika“, poručio je on.

Šoškić je nakon toga naveo da ne postoji spor između AKB i AKS, već da je spor između Dragoljuba Đorđevića i svih iz uprave Advokatske komore Beograda.

„Ovo sve što je Đorđević sada rekao govori o poreklu tog nerazumevanja. Sve što je rekao je samo potvrda da želi da bude iznad zakonskih normi i regulativa koje propisuju pravo i kodeksi. Ne možete navijati i govoriti pre nego što se donese odluka pod izgovorom ’ja mislim’“, navodi Šoškić.

Kako kaže, to može samo pred organom u kojem učestvujete i zbog toga vas niko ne može pozvati na odgovornost ali može onog ko prekrši te norme i izjasni se pre nego što je vreme za to.

"To je kao da se neki sudija Apelacionog suda izjasni o krivici optuženog ne čekajući da se reši slučaj“, ističe predsednik AKB.

Prema njegovim rečima, to je skrnavljenje advokature, propisa u žalbenim postupcima i advokatske etike, „kao i slika kojom Đorđević sebe predstavlja“.

Đorđević je nakon toga predložio da izađu na opšte izbore.

„Nisam se izjašnjavao o njenoj dostojnosti, nego sam rekao da argumenti moraju biti jasni i precizni“, ponovio je Đorđević navodeći da su ranije primljeni mnogi "koji su imali istu životnu priču kao Nata Masarević".

„Sukob sa Advokatskom komorom Beograda ne vidim i ne želim da u budem u njemu. Smatram da je ovo velika blamaža za advokaturu“, zaključio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: