Dačić: Srbija neće graditi kontrazid

Srbija sigurno neće graditi "kontrazid" kako bi zaustavila priliv izbeglica, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

13:59

Default images

On je dodao da je iznos od 1,7 miliona evra, koliko je EU obezbedila za rešavanje poblema migranata u Srbiji i Makedoniji, neozbiljan.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dačić je rekao da bi trebalo osuditi "antimigraciono raspoloženje" koje postoji u Evropi i da se nada da se tako nešto neće desiti.

Na pitanje šta će Srbija uraditi ako Mađarska počne da vraća migrante u Srbiju, Dačić je rekao da ne bi da razgovara o tome "šta će biti i kada će biti".

"Reakcija naša sigurno neće biti da pravimo kontrazid, ali to pitanje ne možemo mi da rešavamo, nismo mi svetska sila...Tražimo da EU jasno definiše šta je njena politika", rekao je Dačić.

On je kazao da pitanje izbeglica nije jednostavno i dodao da se radi o "nekoliko desetina i stotina hiljada ljudi" i da oni "nisu švercovana roba, pa da se njima manipuliše"

"To gde će se vraćati, to je sada pitanje zato što EU nema zajedničku politiku po tom pitanju. Gde se oni vraćaju? Vraćaju se u zemlju odakle su došli, pošto su prošli pola sveta bez viza i pasoša. Veliko je pitanje gde će oni u stvari biti vraćeni...Ta neupotpunjenost pravila vezanih za migracije i azil dovodi do toga da svaka zemlja pristupa ovom problemu različito", rekao je Dačić.

On je rekao da se u nekim zemljama izbeglice ne evidentiraju i zapitao da li je poruka da ni Srbija to ne treba da čini.

"Ako ih neko negde ne evidentira to znači da se ti migranti tamo ne vraćaju. Da li to znači da mi nikoga ne treba da evidentiramo. Da li to znači da i mi ne treba nikoga da evidentiramo? Šta je poruka EU da imamo haos. S druge strane, ako se mi jedini budemo pridržavali toga, treba nekome da padne na pamet da ih sve vrati u Srbiju. Mislim da to nije realno", kazao je Dačić.

On je ponovio da je 1,7 miliona evra pomoći za Srbiju i Makedoniju za rešavanje pitanja izbeglica n- eozbiljno.

"Zahvalni smo. Svaki evro, dolar ili dinar je važan, ali to za ozbiljno rešenje problema ne može biti tema za razgovor", kazao je šef diplomatije Srbije.

Dačić je naveo da će u petak i subotu biti održan sastanak ministara EU na kome će prisustvovati i ministri spoljnih poslova zemalja kandidata na kome će biti reči o migrantima, kao i da će u oktobru biti održana konferencija o migrantima pod pokroviteljstvom EU.

Dačić je najavio da će 9. septembra u Beogradu biti ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i da će, osim evropskog puta Srbije, tema biti i migranti.

Dati slobodu kretanja posmatračima OEBS-a u Ukrajini

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić apelovao je danas na sve strane u sukobu u Ukrajini da sprovedu sporazum iz Minska i da posmatračima OEBS omoguće bezbedan i nesmetan pristup kako bi mogli da ispune svoj mandat.

"Srbija je kao predsedavajuća OEBS rešena da intenzivira aktivnosti organizacije u smeru implementacije paketa iz Minska. Trilateralna kontakt-grupa i radne grupe koje deluju pod njenim okriljem nastaviće da se sastaju u Minsku ubrzanom dinamikom. Plan za mirno rešenje krize postoji. Oko njega su se dogovorile sve strane. Od presudne je važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora i da konkretnijim koracima stvore uslove za normalizaciju odnosa i povatak mira", kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom predsedavajućeg u Ukrajini i Trilateralnoj kontakt-grupi Martinom Sajdikom i glavnim posmatračem Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrulom Apakanom Dačić je rekao da je OEBS jedina međunarodna misija koja može da verifikuje pridržavanje odredbi sporazumk o prekidu vatre.

On je kazao da se posmatrači OEBS-a sreću sa svim posledicama rata i apelovao da im se omogući bezbedan pristup svim lokacijama na terenu kako bi mogle da ispune svoj mandat - verifikuju povlačenje oružja i time obezbede značajan napredak političkog procesa.

Dačić je rekao da napredak političkog procesa mora da se ogleda u uspešnom održavanju lokalnih izbora.

"Primirje, verifikacija teškog naoružanja, normalizacija života ljudi, rešavanje humanitarnih pitanja i nastavak političkog procesa, održavanje lokalnih izbora će biti znak da rat prestaje i da je uspostavljen mir", kazao je Dačić.

On je ukazao da se ne može tolerisati da se svi deklarativno zalažu za mir, a da na terenu bude drugačije.

Dačić je kazao i da će se 19. septembra u Nemačkoj održati sastanak trojke OEBS-a o krizi u Ukrajini.

Na današnjem sastanku je bio i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: