Merkel: Katalonija mora poštovati evropske ugovore

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je Kataloniju da mora poštovati evropske ugovore o teritorijalnom integritetu.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

22:48

Default images
Foto: Beta, AP

Podsećamo, u Kataloniji je za 27. septembar najavljen referendum o nezavisnosti.

Upitana na konferenciji za novinare da li će eventulano proglašenje nezavinosti značiti i izbacivanje Katalonije iz EU, Merkelova je ponovila da deli stav španskog premijera i da se međunarodni i nacionalni zakoni moraju poštovati, navodi AP.

Ona je dodala da će Katalonija morati možda ukoliko proglasi nezavisnost da aplicira za članstvo u EU, preneli su nemački mediji.

Merkelova i šef španske vlade Marijano Rahoj razgovarali su u Berlinu o privrednim i političkim temama, kao i o pitanju izbeglica, preneli su mediji.

Oni su pozvali Evropsku komisiju da deluje u pitanju izbeglica i ukazali na to da je Evropi potreban jedan zajednički program u azilantskoj politici, prenose nemački mediji.

Merkelova je posebno naglasila da su u Grčkoj i Italiji, neophodni azilantski centri u kojima će oni koji traže pomoć biti registrovani, zatim zajedničko utvrđivanje zemalja sigurnog porekla i fer-raspodela izbeglica.

"O kritierijumima za to moramo govoriti", rekla je Merkelova.

"Ne bi trebalo da se međusobno optužujemo... Moramo nešto promeniti...", rekla je Merkelova na koferenciji za novinare sa Rahojem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: