Britanija menja referendumsko pitanje o EU

Britanska vlada će, po preporuci koju je Izborne komisije, preformulisati pitanje koje će Britancima biti postavljeno na planiranom referendumu o ostanku u EU.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

21:29

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, nova verzija pitanja je neutralnija od ranije verzije.

Prema prvobitnom predlogu britanske vlade, pred glasačima bi se našlo pitanje: "Da li bi Velika Britanija trebalo da ostane članica EU?", na koje bi oni trebalo da odgovore sa "da" ili sa "ne", ali će prema novoj preporuci glasači biti upitani da li žele da ostanu u EU ili da iz nje odu, prenosi Rojters.

Neki koji žele da Velika Britanija napusti 28-člani blok primetili su da je prvobitni predlog nepravedan jer, prema njihovom mišljenju, ide u korist zagovornicima ostanka zemlje u sastavu Unije.

Posle javnih konsultacija, Izborna komisija je preporučila da referendumsko pitanje glasi: "Da li bi Velika Britanija trebalo da ostane članica EU, ili da napusti EU?", a mogući odgovori biće: "Da ostane članica EU" i "Da napusti EU".

Konzervativni premijer Dejvid Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Velike Britanije sa EU i da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku ili odlasku.

Kameronova portparolka je danas rekla da će vlada slediti savet Izborne komisije.

Na prošlogodišnjem referendumu o nezavisnosti Škotske, pitanje je bilo formulisano tako da su oni koji su bili za nezavisnost morali da odgovore sa "da", dok su oni koji su želeli da ostanu u sastavu Velike Britanije morali da odgovore sa "ne".

To je dovelo do negodovanja među pobornicima negativnog odgovora koji su smatrali da je time njihova kampanja učinjena previše negativnom, mada je na referendumu većina glasača zaokružila "ne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: