U Budimpešti mirno, izbeglice sede i skandiraju

Sem skandiranja izbeglica ispred železničke stanice Keleti u Budimpešti nema problema, navodi novinar B92 sa lica mesta.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

20:49

Default images
Foto: B92

Međutim, kako kaže, izbeglica tamo ima nekoliko hiljada, a ne stotina kao što su neki mediji javili.

Osim toga, izbeglice se nalaze i u centralnim gradskim ulicama Budimpešte, kao i u podzemnim prolazima koju su u potpunosti zakrčeni.

Nije im dozvoljeno da uđu u stanicu, dok ostali građani mogu koristiti dva bočna ulaza koje kontroliše policija. Frontalni, glavni ulaz na stanicu je zatvoren i ispred njega se nalazi policijski kordon.

Izbeglice zbog toga sede na platou ispred, piju vodu, jedi i skandiraju „pustite nas u Nemačku“.
Foto: B92
Takođe, neke ulice su zatvorene za saobraćaj. U blizini je i jedan park koji podseća na onaj kod Beogradske autobuske stanice, samo je mnogo, mnogo veći. Izbeglice u njemu spavaju, igraju fudbal i ubijaju vreme do trenutka kada će mađarske vlasti odlučiti šta će sa njima.

Problem je nastao jutros kada je 500 izbeglica pokušalo da uđe u poslednji voz ka Beču. Kordon je stao ispred i rekao da niko ne može ni da uđe ni da izađe.

Razlog za to je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel da svi moraju da poštuju zakone EU. Mađarska je to razumela da svi moraju da imaju šengensku vizu, što oni naravno nemaju.
Foto: B92
Novinar B92 sa lica mesta je nakon toga naveo da je trenutno stanje neodrživo, da je migranta mnogo i da će ih verovatno još pristići.

Problem će biti ako ih Mađarka odbije, onda će verovatno svi oni morati da budu vraćeni u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: