Hakeri u borbi sa ID: Neko mora da se suprotstavi

Mreža aktivista "Duh sigurnosti" tvrdi da su njeni članovi u poslednjih mesec dana sprečili dva velika teroristička napada Islamske države preko interneta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

19:07

Default images
Foto: Thinkstock

Osim toga, oni navode da su sprečili i regrutovanje pristalica ID-a.

"Neko mora da im se suprotstavi", naveli su hakeri koji se bore protiv terorističkih grupa i pre svih džihadista Islamske države, „za Raša tudej“.

Mikro, jedan od hakera koji predstavlja grupu u odnosima sa medijima, naveo je za RT da "Duh sigurnosti" presreće komunikacije medju džihadistima.

"U Tunisu, kao i obicno, komuniciraju putem tvitera o onom što će raditi. I kada uhvatiš njihovu prepisku počinješ da slažš delove slagalice u veće celine koje potom stvaraju neki smisao. Tražili smo dalje i onda smo shvatili da imamo nešto. Ispitivali smo malo pobliže, čekali nekoliko sati i upozorili vlast. Nekoliko dana kasnije stigla je informacija da smo spečili teroristički napad", rekao je Mikro misleći na teroristički napad na plaži u Susu kada je ubijeno 38 turista.

Prema njegovim rečima, druga njihova aktivnost je bila je usmerena na sprečavanje terorističkog napada u Njujorku.

Haker je naveo da je "Duh sigurnosti" koji ima veze sa Anonimus pokretom, uspostavio jedinstven uvid u onlajn funkcionisanja ID i njene rastuće mreže filijala.

"U početku nismo uradili mnogo, ali sada je postalo lakše, jer sada znamo ko su oni, znamo njihove metode, znamo sve o mreži ID", naveo je Mikro.

Dok teroristička zavera predstavlja srž aktivnosti "Duha sigurnosti", aktivisti su uspeli da ugase stranice (naloge) ID koje koriste za emitovanje svojih zločina i za regrutaciju svojih novih pristalica.

Kao rezultat njihovog rada 59.000 tviter naloga, 1.300 propagandni video zapisa na jutjubu i 130 sajtova su isključeni ili je sadržaj uklonjen sa internet mreže, navodi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: